Schaliegas is keuze van Lidstaat - Main contents
Het CDA is tevreden dat het Europees Parlement het boren naar schaliegas woensdag niet bij voorbaat heeft verboden. "Dat is aan Nederland en andere EU-landen zelf om te bepalen, uiteraard binnen Europese milieuregels", vinden Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij en Esther de Lange na de stemming in het parlement.
Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit leisteen. In Europa wordt daar nog amper naar geboord, maar de VS halen al circa een derde van het gas uit deze leisteen. Ook de Nederlandse grond zou deze energiebron bevatten.
De parlementariërs geven daarbij aan dat er wel eerst goed gekeken moet worden naar de gevolgen van het boren naar schaliegas en de methode die daarvoor gebruikt wordt, het zogenoemde 'fraccen'. Zo zijn er risico's voor bijvoorbeeld het grondwater op de plekken waar geboord zou worden. "Daarom zou er niet begonnen mogen worden met het winnen van schaliegas, tenzij er geen gevaren zijn voor het milieu", aldus De Lange.
De technieken voor de winning zijn nog volop in ontwikkeling. Van Nistelrooij en De Lange vinden dat Nederland daarom voorlopig nog niet moet boren naar dit gas. "De veiligheid gaat voor alles. Het gas kan er nog makkelijk 10 jaar blijven liggen, het loopt niet weg. Schaliegas wordt juist alleen maar meer geld waard", aldus CDA-Europarlementslid Van Nistelrooij.
Van Nistelrooij had de Europese Commissie eerder gevraagd om onderzoek naar schikte technologie. Dat is gebeurd. Onder meer TNO doet hiernaar onderzoek, op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Van Nistelrooij bepleit ook dat de EU-landen hun wetgeving voor schaliegas snel op orde maken, om onduidelijkheden over deze nieuwe bron te voorkomen.