KRITISCHE JURIST GEWEIGERD

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, November 23 2012, 18:38.

Onlangs werd in de media bericht dat hoogleraar Internationaal Humanitair Recht Liesbeth Zegveld op aandringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is geweigerd als lid van een onafhankelijke commissie die de regering adviseert over internationaal recht. Dit zou komen doordat mevrouw Zegveld betrokken is bij zaken tegen de Nederlandse Staat. Zij is bijvoorbeeld betrokken bij een rechtszaak tegen Jorge Zorreguieta en bij de kwestie Srebrenica. Omdat dit geen goede reden is om iemand te weigeren en omdat het goed is dat juist kritische mensen lid zijn van zo’n onafhankelijke commissie, heb ik de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Buitenlandse Zaken weigert kritische hoogleraar in staatscommissie’? 1)
  • 2. 
    Is het juist dat Liesbeth Zegveld, hoogleraar Internationaal Humanitair Recht, op last van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is geweigerd als lid van een onafhankelijke commissie die de regering adviseert over internationaal recht? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 3. 
    Is het juist dat enkele commissieleden mevrouw Zegveld hadden voorgedragen, maar dat ze werd verzocht haar sollicitatie in te trekken? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 4. 
    Bestaat er, zoals mevrouw Zegveld vermoedt, een verband tussen de weigering om als lid van de onafhankelijke commissie toe te worden gelaten en haar betrokkenheid bij een rechtszaak tegen Jorge Zorreguieta? Indien ja, welk verband betreft dit precies? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 5. 
    Is het juist dat de betrokkenheid van mevrouw Zegveld bij de kwestie Srebrenica, zoals commissie-voorzitter Marcel Brus meent, oorzaak is van de weigering? Indien neen, wat zijn dan de feiten. Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Kunt u aangeven om welke reden(en) mevrouw Zeveld is geweigerd als lid van de onafhankelijke commissie die de regering adviseert over internationaal recht? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 7. 
    Bent u het met mij eens dat het optreden van potentiële nieuwe leden van de commissie bij procedures tegenover de Nederlandse Staat geen reden zou moeten zijn tot weigering van lidmaatschap van de commissie? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 8. 
    Bent u het met mij eens dat bovengenoemde kwesties geen reden zouden moeten zijn om mevrouw Zegveld te weigeren als lid van de onafhankelijke commissie die de regering adviseert over internationaal recht? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Bron:

  • 1. 
    Buitenlandse Zaken weigert kritische hoogleraar in staatscommissie, http://politiek.dejaap.nl/2012/11/21/brekend-buitenlandse-zaken-weigert-kritische-hoogleraar-in-commissie/, 21 november 2012.