Europese regeringsleiders staan met de rug naar de toekomst - Main contents
De Europese regeringsleiders zijn vrijdag zonder akkoord over de meerjarenbegroting voor de Europese Unie weer naar huis gegaan. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet verrast, maar maakt zich grote zorgen over de oplossing waar Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, op aankoerst. Door te snijden in onderzoek en innovatie zadelt hij de EU voor de komende zeven jaar op met een ouderwetse begroting, die niet is toegesneden op de toekomstige uitdagingen zoals de schaarste aan grondstoffen.
“Het lijkt erop dat de taart dezelfde grootte houdt, maar dat de taartpuntjes worden aangepast”, reageert Eickhout. “Zo blijft het landbouwbudget zo groot als het altijd was, maar wordt de taartpunt onderzoek en innovatie een stuk kleiner. De weg uit de crisis wordt hierdoor bemoeilijkt en Nederland snijdt zichzelf in de vingers.”
Volgens Eickhout verliezen regeringsleiders door hun obsessie met de omvang van het budget de modernisering uit het oog. Binnen het bestaande budget proberen de regeringsleiders nu de potten te herverdelen. “Op die wijze proberen regeringsleiders ieder voor zich nationaal hun gezicht te redden,” stelt Eickhout.
Het compromis van Camerons en Ruttes roep om bezuinigen en Hollandes ouderwetse visie op landbouw dreigt uit te monden in een budget van de vorige eeuw. “Het gebrek aan inhoudelijke visie op wat de EU-begroting moet bereiken leidt ertoe dat de netto-betalers de grootte bepalen en de netto-ontvangers zich vastklampen aan het behoud van bestaande uitgaven.” Volgens Eickhout zijn modernisering, innovatie en vergroening het kind van de rekening.
Aangezien Hollande z’n landbouwbudget behoudt, moet er gesneden worden in onderzoek en innovatie. Het gaat dan om posten waar juist Nederland van profiteert, zoals subsidies voor universitaire onderzoeksprojecten. Eickhout vreest dat hierdoor in Nederland meer euroscepsis gezaaid wordt. “Premier Rutte zegt wel dat ie knokt voor het onderzoeksbudget maar hij roept nog veel harder dat de uitgaven omlaag moeten en Nederland z'n contributiekorting wil behouden.”
Volgens Eickhout is het dan niet vreemd dat Van Rompuy de inhoudelijke Nederlandse wens negeert en vele miljarden wegsnijdt bij onderzoek en innovatie. “Dan zal in Den Haag te zijner tijd iedereen weer vallen over het feit dat te weinig ontvangt uit het EU-budget.”