Straatsburg deze week: 19-22 november - Main contents
Brussel steunt Volendamse uitvinding voor voorkomen bijvangst
Europa gaat steun geven aan een Volendamse uitvinding voor het voorkomen van onbedoelde bijvangst van vis. Twee Volendamse broers hebben een apparaat bedacht waardoor 95% van de bijvangst levend kan worden teruggezet in zee. Tot dusver stierf bijna de gehele bijvangst: een groot probleem voor de visstand.
Ik kreeg eerder van EU-commissaris Maria Damanaki (Visserij) de toezegging dat zij geld gaat vrijmaken voor projecten voor de ontwikkeling van selectieve vangstmethoden, zoals de Volendamse uitvinding. De 'overlevingsbak' kan hierdoor in meerdere schepen worden ingebouwd. De toezegging is een steuntje in de rug van dit soort innovaties.
Een van de slimme broers Schilder reageerde donderdag verheugd: "We willen dat deze uitvinding bij alle vissers aan boord komt. Het blijkt goed te werken bij garnalen, de moeilijkste soort. Nu willen we het uitbreiden naar andere vissoorten." De Volendamse broers rekenen nog uit hoeveel geld ermee gemoeid is. Ze kregen in 2011 al de Hermann Wijffels Innovatieprijs voor hun uitvinding.
Ik stemde donderdag ook vóór een voorstel om het ontvinnen van levende haaien terug te dringen. Sommige vissers snijden nu de vin van de haai af, omdat die veel geld waard is voor Aziatische fijnproevers. Maar zonder vin sterft de haai. Voortaan mogen vissers alleen haaien compleet met vin aan land brengen, zo besloot het Europarlement. Een hele goede zaak voor de haaien.
Tegelijk is besloten dat het vanaf 2014 mogelijk moet worden om de sociaal-economische ontwikkeling van kustregio's beter te ondersteunen vanuit het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Door de schaalvergroting in de visserijsector verschralen veel kustregio's. Daarom moet de kleinschalige visserij nu extra aandacht krijgen in het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, alsmede in het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de schaal- en schelpdieren sector, zoals de kokkelvisserij in Nederland. Ook de sector voor duurzame aquacultuur, zoals bijvoorbeeld een project als de Zeeuwse Tong, zouden hierdoor gericht kunnen worden ondersteund.
Online veiligheid voor minderjarigen: Europese Commissie moet met wetgeving komen
Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg zich uitgesproken voor een betere bescherming van minderjarigen op het internet. Daarbij wordt aan de ene kant wederom ingezet op zelfregulering door de online bedrijven (denk aan sociale netwerken, chatsites, etc.) en aan de andere kant op voorlichting aan kinderen over hoe veilig gebruik te maken van het internet. Echter, nog steeds krijgt één op de 10 kinderen te maken met pesten en seksuele toespelingen tijdens het chatten en 40% van alle websites waarop kinderporno te zien is komt uit Europa en Rusland. Wat mij betreft zijn er aanvullende, minder vrijblijvende maatregelen nodig. Ik roep eurocommissaris Neelie Kroes en haar collega's van de Europese Commissie daarom op om de daad bij het woord te voegen en met Europese regelgeving te komen om minderjarigen op internet beter te beschermen. De tijd van zelfregulering door internetbedrijven en voorlichting alléén is wat mij betreft voorbij; het is onvoldoende effectief gebleken.
Schaliegas is keuze van Lidstaat
De opmars van het ontginnen schaliegas in Europa moet gebeuren op basis van een "robuust wetgevingskader". Dat heeft het Europees Parlement vandaag in twee resoluties vastgesteld. Lidstaten moeten ook voorzichtig zijn met het toestaan van exploitatie van onconventionele fossiele brandstoffen in afwachting van verdere analyse of wetgeving op Europees niveau wenselijk is.
Ik ben tevreden dat het Europees Parlement het boren naar schaliegas woensdag niet bij voorbaat heeft verboden. Dat is aan Nederland en andere EU-landen zelf om te bepalen, uiteraard binnen Europese milieuregels. Het is goed dat bekeken moet worden naar de gevolgen van het boren naar schaliegas en de methode die daarvoor gebruikt wordt, het zogenoemde 'fracken'. Zo zijn er risico's voor bijvoorbeeld het grondwater op de plekken waar geboord zou worden.
De technieken voor de winning zijn nog volop in ontwikkeling. Ik vind dat Nederland daarom voorlopig nog niet moet boren naar dit gas. De veiligheid gaat voor alles. Het gas kan er nog makkelijk 10 jaar blijven liggen, het loopt niet weg. Schaliegas wordt juist alleen maar meer geld waard. Eerder heb ik de Europese Commissie gevraagd om onderzoek naar geschikte technologie te doen. Dat is gebeurd. Onder meer TNO doet hiernaar onderzoek, op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Ook heb ik bepleit dat de EU-landen hun wetgeving voor schaliegas snel op orde maken, om onduidelijkheden over deze nieuwe bron te voorkomen.