Nieuw Europees grensbewakingssysteem ineffectief

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, November 28 2012, 12:18.
Nieuw Europees grensbewakingssysteem ineffectief
Bron: GroenLinks Europa

Tot onvrede van GroenLinks stemde de commissie Jusititie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement dinsdag in met een rapport over het nieuwe Europees grensbewakingssysteem Eurosur. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini leidt het Europese grensbewakingssysteem er niet toe dat er meer bootvluchtelingen gered worden en zal het aantal migranten dat Europa probeert binnen te komen niet afnemen.

“Met Eurosur staart de Europese Unie zich blind op het sluiten van de grenzen. Meer Big Brother-achtige bewakingstechnologie redt geen levens van bootvluchtelingen die ronddobberen op de Middellandse Zee”, reageert Sargentini. “De inzet van drones en robots lost het eigenlijke probleem niet op, namelijk dat geen enkele lidstaat verantwoordelijkheid wil nemen voor de bootvluchtelingen.”

Sargentini stelt dat het grensbewakingssysteem niet zal leiden tot minder migranten. Zolang mensen in hun eigen land in bittere armoede leven zullen ze proberen om elders in hun levensonderhoud te voorzien. De investeringen in de kostbare technologieën om de grenzen te bewaken zijn daarmee weggegooid geld.

Aan de eenzijdige focus op het hermetisch sluiten van de grenzen van de Europese Unie kleeft volgens Sargentini nog een ander bezwaar. Voor vluchtelingen die in aanmerking komen voor asiel in Europa, omdat ze in eigen land vervolgd worden, kunnen nu nog moeilijker de Europese Unie bereiken. “Europa mag haar plicht niet verzaken en moet te allen tijde zorgen dat mensen die vluchten voor hun leven humaan opgevangen worden.”