Nederland dingt makkelijker mee naar EU onderzoeksfondsen - Main contents
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met wetgeving die het makkelijker maakt voor Nederlandse universiteiten en bedrijven om mee te dingen naar fondsen uit het nieuwe Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij en medeonderhandelaar op dit dossier: "Nederlandse onderzoekers en ondernemers maken in tijden van krappe financiële middelen graag gebruik van de Europese onderzoeksprogramma´s om innovatieve ideeën van de tekentafel naar de markt te krijgen. Zij ervaren echter te vaak bureaucratische hinder. Dat verandert met Horizon 2020."
Ook grensoverschrijdend onderzoek wordt eenvoudiger in het nieuwe programma. Niet alleen voor de kennisdriehoek Eindhoven-Leuven-Aken op het gebied van nano- en biotechnologie, maar ook voor opkomende kennishubs in Oost-Europa. Van Nistelrooij: "In Europa gebeurt veel, maar het is wel te verspreid en onderbenut. Door kennis te bundelen bevorder je de Europese concurrentiekracht ten aanzien van Amerika en Azië."
Een ander voorbeeld dat Van Nistelrooij noemt is het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), onderwijs, onderzoek en innovatie met elkaar verbind. "Het budget voor het EIT stijgt tot 3,3 procent van het totale Horizon 2020 budget. Daarmee kan het uitgroeien uit tot dé EU-innovatiefabriek waar onderzoekers, studenten en entrepreneurs bijeen komen om innovatieve ideeën op de markt te krijgen. Nederland sluit hier goed aan met zijn topsectoren en doet al goed mee met de drie Technische Universiteiten. Maar het kan nóg beter. Tot nu toe komen alléén de topcentra in aanmerking voor steun van het EIT. Met mijn voorstellen wordt het ook mogelijk beginnende centra en regio's in de EU te steunen: de Regional Innovation Clusters (RICs). Dat biedt kansen, bijvoorbeeld voor een Nederlandse 'Biobased Economy Campus'. Maar ook voor watertechhub Wetsus in Leeuwarden of de Universiteit van Wageningen met Food Valley."
Horizon 2020 is het nieuwe EU onderzoek- en innovatieprogramma voor de periode 2014 - 2020 met een voorgesteld budget van €80 miljard. Het is de opvolger van het 7e Kaderprogramma, waarin Nederland netto-ontvanger is. Het programma zet in op excellente wetenschap, industrieel leiderschap en het aanpakken van een reeks maatschappelijke uitdagingen. In het eerste kwartaal van 2013 gaat het Parlement in onderhandeling met de Raad om definitieve overeenstemming te bereiken over het Horizon 2020. -einde bericht-
Meer informatie:
Lambert van Nistelrooij: + 32 2 284 7434
www.twitter.com/lvnistelrooij