Geheimzinnigheid rondom nieuwe EU-tabaksregels

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, November 29 2012, 2:05.

Geheimzinnigheid rondom nieuwe EU-tabaksregels
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 29 november - De Europese Commissie geeft geen openheid over de nieuwe EU-tabaksregels die ex-Eurocommissaris John Dalli had opgesteld vlak voordat hij moest vertrekken. Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard had hierom gevraagd.

Een dag voordat Dalli zijn voorstel voor nieuwe tabaksregels zou presenteren, moest hij opstappen van Commissiepresident Barroso, omdat hij te nauwe banden met de tabaksindustrie zou hebben. Dalli zelf ontkende deze banden en gaf aan dat hij juist werkte aan zeer strenge tabakswetgeving. Ook verklaarde de ex-Eurocommissaris in de media dat ‘hij zich niet liet intimideren door de tabakslobby en zijn collega’s wel’.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vroeg daarop het concept van de nieuwe tabaksregels op, zoals dit eruit zag op het moment dat Dalli moest vertrekken. “Na het vertrek van Dalli is de tabakswetgeving voor de zoveelste keer uitgesteld, terwijl het concept al honderd procent klaar was. Deze nieuwe vertraging is alleen te rechtvaardigen als het voorstel van Dalli nog aangescherpt moest worden ten behoeve van de volksgezondheid,” zegt Liotard.

Het parlementslid wil precies weten of er nog aanpassingen worden gedaan en wil het concept van Dalli daarom vergelijken met de uiteindelijke tabaksregels die volgend jaar verschijnen. “Het is de taak van het parlement om te controleren welke aanpassingen er nu nog worden gedaan. Tabaksfabrikanten voeren een enorme lobby om regelgeving te versoepelen. Het mag niet zo zijn dat de regels straks op het laatste moment ten gunste van de tabaksindustrie worden aangepast. Dat de Europese Commissie geheimzinnig doet over het concept dat al klaar lag, is vreemd en frustreert de controlerende taak van het Europees Parlement," aldus Liotard.

Kartika Liotard geeft aan momenteel mogelijkheden te onderzoeken om de Europese Commissie alsnog tot openheid te dwingen.