Erdogan oppert herinvoering doodstraf.

Source: K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, published on Thursday, November 29 2012.

Afgelopen zondag hield premier Erdogan een toespraak waarin hij opperde voorstander te zijn van de herinvoering van de doodstraf. De Turkse premier sprak over het bieden van een tegenwicht aan het Koerdische geweld dat het land teistert. Het is niet een op zichzelf staand betoog, de afgelopen maand heeft de premier meerdere malen voor de herinvoering van de gerechtelijke executie gepleit. In 2004 schafte Turkije de doodstraf af om in aanmerking te komen voor toetreding tot de Europese Unie. De afgelopen jaren richtte Turkije zich steeds meer op haar rol als regionale grootmacht en is het toetredingsproces tot stilstand gekomen. Volgens Turkse parlementair journalisten zijn de uitspraken van Erdogan verkiezingsretoriek. De premier staat onder druk om het binnenlandse geweld het hoofd te bieden en vreest dat dit thema hem de kop kan kosten in de verkiezingen van 2014.

Verkiezingsretoriek of niet, de mensenrechtensituatie in Turkije laat te wensen over. Van vrije pers is geen sprake. Turkije heeft meer journalisten in de gevangenis zitten dan ieder ander land ter wereld. Dit aantal neemt nog steeds toe. De uitspraken van Erdogan doet vrezen voor het lot van PKK-leider Ocalan. In2004 kreeg Ocalan in zijn dodencel te horen dat zijn doodstraf werd omgezet naar levenslang, maar met het oog op een eventuele herinvoering van de doodstraf wordt gevreesd dat dit wordt teruggedraaid. De mensenrechtensituatie in Turkije baart zorgen en de uitlatingen van Erdogan geven geen hoop op verbetering.

Naar aanleiding van de uitspraken van premier Erdogan heb ik minister van Buitenlandse Zaken Timmermans vragen gesteld.

Vragen van het lid Dijkhoff (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken

  • Kent u het bericht “Erdogan Urges Restoring Death Penalty in Violation of EU” ?[1]Wat is uw mening over de uitlatingen van premier Erdogan?
  • Bent u op de hoogte van dit voornemen van premier Erdogan? Weet u of er op dit vlak in Turkije wetsvoorstellen in voorbereiding zijn?
  • Is premier Erdogan op de hoogte dat het instellen van de doodstraf lijnrecht ingaat tegen toetredingseisen van de Europese Unie? Zo ja, betekent dit voornemen volgens u dat premier Erdogan bereid is vanwege dit punt de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie stop te zetten? Heeft met uw Turkse ambtsgenoot hierover gesproken?
  • Zult u dit punt aankaarten in de Europese Raad en hierbij tevens aangeven dat het instellen van de doodstraf in Turkije voor Nederland het directe stopzetten van de toetredingsonderhandelingen zal betekenen?

In dit item van Novum licht ik mijn vragen aan de minister toe.

[1] http://www.bloomberg.com/news/2012-11-12/erdogan-urges-restoring-death-penalty-in-violation-of-eu.html