Europese Groenen maken bankenunie democratischer - Main contents
De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement stemde donderdag in met voorstellen van Europarlementariër Sven Giegold van de Duitse Groenen voor het opzetten van een Europese bankenunie. Met het dossier in handen van de Groenen is het gelukt om het Europees bankentoezicht op een aantal onderdelen, waaronder democratisch toezicht, te verbeteren.
“Het Europarlement neemt verantwoordelijkheid door snel overeenstemming te bereiken over een Europese bankentoezichthouder”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Dit is noodzakelijk om een einde te maken aan de bedreiging die veel Europese banken nog steeds vormen voor de overheidsfinanciën. Te zwak toezicht heeft ervoor gezorgd dat banken te risicovol hebben gehandeld. Daar ondervinden we nog steeds de gevolgen van.”
De regeringsleiders van de EU-lidstaten besloten in juni tot het optuigen van een toezichthouder voor banken per 1 januari 2013. Onder meer Nederland en Duitsland kwamen echter later op hun afspraken terug waardoor die datum niet gehaald zal worden.
Democratische controle
Dankzij de inzet van de Groenen is het gelukt om de voorstellen van de Europese Commissie voor het Europees bankentoezicht flink te verbeteren. De democratische controle op de toezichthouders was een belangrijke inzet van GroenLinks. Eickhout: “In dit rapport krijgt het Europees Parlement enquêterecht. Ook de verantwoording richting nationale parlementen is versterkt. Daarmee krijgt de bankenunie een democratischer en transparanter opzet.”
De Groenen wilden het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor EU-landen die geen deel uitmaken van de eurozone om vrijwillig toe te treden tot het Europese bankentoezicht. De steun ontbrak bij andere fracties om dat helemaal goed te regelen. In het voorstel kunnen niet-eurolanden die wel deel uit maken van de bankenunie worden overstemd door de ECB die het laatste woord heeft in besluitvorming van de toezichthouders. Daardoor is hun invloed op het toezicht beperkt.
Eickhout: “Het is een risico dat de bankenunie de afstand tussen eurolanden en niet-eurolanden vergroot als zij geen compromissen sluiten over regels voor banken. Dat is niet in het belang van Europa, want daarmee worden nieuwe barrières opgeworpen voor samenwerking. Ik hoop dat daar in de onderhandelingen met de Raad van Ministers een goede oplossing voor komt.”