Parlementair Rapporteur Klimaatconferentie Doha - Main contents
Namens de Tweede Kamer zal ik de komende week deelnemen aan de Klimaatconferentie in Doha, Quatar. De Klimaatconferentie is belangrijk omdat de aarde langzaam opwarmt, onder meer door de CO2 die we uitstoten. Er is nu 40% meer CO2 in onze atmosfeer dan 100 jaar geleden. Daardoor is de aarde al 1,6 graden warmer geworden. Dat heeft allerlei gevolgen, maar ook dat het ijs op onze Noordpool smelt. Dat zorgt er weer voor dat onze zeespiegel ieder jaar 3 mm stijgt. Dat lijkt misschien niet veel, maar de stijging versnelt ieder jaar en daardoor zullen we onze dijken bijvoorbeeld moeten ophogen.
In Doha zal ik aanwezig zijn tijdens het zogenaamde high-level segment van de conferentie, van 4 tot 8 december, wanneer ook de ministers aanwezig zijn en de besluitvorming plaatsvindt.
Als lid van de Nederlandse regeringsdelegatie krijg ik toegang tot de conferentie en de onderhandelingen.
Daarnaast zal het programma bestaan uit het bezoeken van een aantal side-events en presentaties en bilaterale gesprekken (landendelegaties, bedrijfsleven, NGO’s, wetenschap).
Bij de keuze van te bezoeken events en te organiseren gesprekken zal de nadruk liggen op:
-
-Ontwikkelingen in het klimaatbeleid van grote mondiale spelers (VS, China, India etc.);
-
-Wetenschappelijke inzichten;
-
-Contacten met andere (EU) parlementariërs.
Het Europees Parlement en ongeveer 10 andere nationale parlementen in de EU vaardigen delegaties naar Doha af. Ook bestaat er de mogelijkheid om via the Climate Parliament, een netwerkorganisatie voor parlementariërs die zich bezighouden met klimaatverandering, contacten te leggen met parlementariërs uit niet-EU landen.
Bij terugkomst zal ik de Tweede Kamer rapporteren over de volgende zaken:
-
-De inzet van de Nederlandse regeringsdelegatie en de mate waarin deze gerealiseerd is;
-
-De uitkomsten van de onderhandelingen en de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen (krachtenveld, proces);
-
-Inzichten uit de verdiepende gesprekken/events.