Bericht uit Doha (1) - Main contents
Source: J.C. (Jan) Vos i, published on Tuesday, December 4 2012.
In Doha ben ik begonnen met de feiten op een rijtje te zetten. Er zijn nog steeds mensen die menen dat de aarde niet opwarmt, of die denken dat het niet door de mens komt dat de aarde opwarmt. Maar daar is hier in Doha geen twijfel over. Vijf klimaatconferentie-feiten op een rijtje.
-
-De aarde warmt op. De afgelopen 100 jaar met 1,6 graden. Niet ieder jaar warmt de aarde op, zelfs niet ieder decennium. Soms koelt de aarde zelfs 10 jaar af. Maar over de afgelopen 100 jaar gemeten is er geen wetenschapper - ook niet hier in Doha - die ontkent dat de aarde warmer wordt. En wat vervelend is, het tempo waarin die opwarming plaatsvindt versnelt. Dat betekent dus dat het steeds sneller steeds warmer wordt.
-
-De opwarming wordt door de mens veroorzaakt. Dat doen we op verschillende manieren, maar de belangrijkste is door de uitstoot van CO2. Sinds de uitvinding van de stoommachine stoten wij door de verbranding meer CO2 uit dan dat de atmosfeer van nature heeft. En omdat CO2 de op de aarde weerkaatste straling van de zon absorbeert wordt het steeds warmer. Bovendien verdampt door de opwarming water aan het oppervlakte van de aarde en daardoor wordt het hele proces nog eens versneld.
-
-De zeespiegel stijgt en hij stijgt steeds sneller. De zeespiegel is de afgelopen eeuw met 20 centimeter gestegen, dat kunnen we aan de hand van metingen objectief vaststellen. De komende periode, tot 2100, zal de zeespiegel verder stijgen. De voorspelling hoeveel is moeilijk te maken, maar een schatting van een meter stijging is realistisch. Dat betekent enorm veel voor Nederland. Enkele dagen geleden werd bekend dat ook deze stijging veel sneller verloopt dan we tot nu toe dachten.
-
-We kunnen er iets aan doen. Als we vanaf morgen geen CO2 meer uitstoten dan zal de aarde nog steeds verder opwarmen. We hebben een proces in gang gezet dat nog duizenden jaren effect zal sorteren. Maar als we niets doen dan zal de temperatuur op aarde nog veel sneller verder stijgen. Als we iets doen, en daar gaat het allemaal om in Doha, dan zal de temperatuur in Nederland nog altijd met 2 tot 6 graden stijgen tot 2100. Dat lijkt misschien fantasievol, maar het is een harde realiteit die veel gevolgen zal hebben.
-
-Aan het alternatief wordt hard gewerkt. Duitsland heeft inmiddels 24% duurzame energie. Engeland investeert de komende jaren meer dan 100 miljard Euro in duurzame energie. Het combineren van windenergie, zonne-energie, aardwarmte, biomassa en biobrandstoffen heeft wel degelijk effect. Europa is op de goede weg. We reduceren onze CO2-uitstoot en halen de op een eerdere klimaatconferentie vastgelgde doelstelling om in 2020 onze CO2-uitstoot met 20% te reduceren. Ook Nederland investeert de komende jaren miljarden om meer duurzame energie op te wekken en minder CO2 uit te stoten.