Europese Commissie steunt plan Groenen voor aanpak jeugdwerkloosheid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, December 5 2012.

GroenLinks verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie voor een werkgarantie voor jongeren. Het voorstel beveelt alle landen aan om maatregelen te nemen die iedere jongere tot vijfentwintig jaar het recht geeft op werk, onderwijs of een leerwerktraject na maximaal vier maanden van werkloosheid. Europarlementariër Marije Cornelissen vindt het een goed signaal dat de Europese Commissie het plan van de Groenen voor een jeugdgarantieplan vrijwel ongewijzigd overneemt.

Cornelissen, woordvoerder Sociale Zaken voor GroenLinks: “De veertien miljoen werkloze jongeren in Europa zijn een recept voor sociale spanningen. De economische kosten om hen aan de kant te laten staan zijn geraamd op 150 miljard euro. De Europese jeugdgarantie geeft terecht prioriteit aan deze sociale tijdbom.”

Landen moeten zelf handen en voeten geven aan de jeugdgarantie. De Europese Unie heeft draagt bij aan de uitvoering ervan, onder meer door financiële middelen beschikbaar te stellen voor beleid tegen jeugdwerkloosheid. Ook werkt de Europese Commissie samen met vakbonden en werkgevers aan richtsnoeren voor de kwaliteit van stages en traineeships. Daarin worden principes vastgelegd voor een fatsoenlijke betaling en staat dat stages geen tijdelijke arbeidscontracten mogen vervangen.

Cornelissen benadrukt dat deze jeugdgarantie geen wondermiddel is: “Deze Europese jeugdgarantie kan een nieuwe boost geven aan nationaal beleid om de schrikbarend hoge jeugdwerkloosheid aan te pakken. Maar zolang er geen duurzame oplossing komt voor de eurocrisis met meer Europese solidariteit en meer nadruk op werkgelegenheid, is het de vraag of men deze belofte aan jongeren, vooral in Zuid-Europa, ook echt kan waarmaken.”