Lidstaten EU belemmeren strengere aanpak frauderende bankiers

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Monday, December 10 2012.
Lidstaten EU belemmeren strengere aanpak frauderende bankiers
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vrijdag hebben de gezamenlijke ministers van justitie van de EU-landen het voorstel van de Europese Commissie over de uniforme, strenge aanpak van frauderende bankiers ernstig verzwakt. Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement voor de PvdA, mede-opsteller van het voorstel en onderhandelaar namens het Europees Parlement, is teleurgesteld. "Als we niet oppassen wordt het hele voorstel een papieren tijger", aldus Bozkurt.

In het voorstel van de ministers, waarover begin 2013 onderhandeld zal worden met het Europees Parlement en de Europese Commissie, willen de lidstaten geen invulling geven aan de strafmaat. "Dit maakt het voor landen mogelijk een eigen draai te geven aan de strafmaat. Estland heeft nu een maximumstraf van dertig dagen cel voor frauderende bankiers. Dat heeft nauwelijks afschrikwekkende werking bij fraudegevallen waar het al snel gaat over miljoenen, of zelfs miljarden", zegt Emine Bozkurt.

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is deze zomer onder druk van het Europees Parlement aangescherpt. "Terecht", stelt Bozkurt. "Banken zijn multinationals. Als je fraude, zoals handel met voorkennis of marktmisbruik zoals onlangs het LIBOR-schandaal, effectief wil aanpakken, moet je met gemeenschappelijke strafrechtelijke maatregelen komen die een afschrikwekkende werking hebben."

Een groot onderzoek van het Europees Parlement onder de Europese bevolking wees uit dat een overgrote meerderheid van de mensen gevangenisstraffen voorstaat in geval van het manipuleren van de markt of financiële fraude door bankiers. In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was maar liefst negentig procent van de bevolking voorstander van gevangenisstraffen in dit soort situaties. Bozkurt: "De Europese bevolking, het Europees Parlement en de Commissie willen een eind maken aan fraude in de financiële sector. De ministers brengen met dit voorstel geen verbetering aan in het systeem. Hiermee blijft de situatie zoals die was en die werkt niet, zoals we hebben gemerkt. Ik zal hier namens het Europees Parlement nog een harde noot moeten kraken met de ministers. Maar vanuit het Europees Parlement zal ik me blijven inspannen voor de niet mis te verstane wensen van de Europese bevolking in de strijd tegen financiële fraude."

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1211947