Duurzaamheid en kwaliteit centraal in een lease-samenleving

Source: J.A. (Judith) MerkiesĀ i, published on Tuesday, December 11 2012, 0:45.

Waar je vroeger misschien nog regelmatig naar de schoenmaker ging of je bankstel liet oplappen, eindigen onze spullen tegenwoordig vaak al snel in de vuilcontainer. Onze wegwerpcultuurcultuur leidt tot grote afval- en grondstoffenproblemen. In een lease-samenleving, waarin geen producten maar diensten verkocht worden, kunnen kwaliteit, werk, duurzaamheid en groei hand in hand gaan. Ik spreek vandaag in de Volkskrant over deze nieuwe manier van consumeren en produceren. Ook heb ik er een publicatie over uitgebracht.

Stel je nu voor dat je geen lamp meer kocht, maar het resultaat: licht. Je betaalt dan bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag voor een verlichte ruimte. Op dat moment levert Philips de allerbeste lamp, omdat het bedrijf dan zo lang mogelijk geld voor hetzelfde exemplaar kan ontvangen. Vervanging en reparatie is nu een kostenpost voor de fabrikant, omdat afgesproken is dat deze het resultaat levert en daarmee verantwoordelijk is voor de prestatie van een product.

Dit voorbeeld kan naar vele branches doorgetrokken worden. Als je geen koelkast meer koopt, maar 'zeven graden koelcomfort' leaset, is dat een prikkel voor de fabrikant om de allerbeste koelkast te leveren. Als je geen iPad meer koopt, maar een 'iPad-service' leaset, is het plotseling niet meer aantrekkelijk voor Apple om iedere twee jaar een nieuw apparaat te lanceren en de oude daarmee rijp voor de afvalbak te maken. Innovatie zal dan steeds meer via software plaatsvinden.

Daarbij blijft de fabrikant in een lease-samenleving eigenaar van een product, en dus ook van de waardevolle grondstoffen die in het product zitten. Dit is een grote stimulans om producten te ontwerpen die makkelijker te ontmantelen en recyclen zijn. Zo hoeven we steeds minder grondstoffen te importeren, en wordt een lokale, groene economie gestimuleerd. Dit levert nieuwe banen in de reparatie en onderhoudbranche op.

Op dit moment wordt het lease-model al toegepast in uiteenlopende sectoren, zo kun je al telefoons, tapijten en autobanden leasen.

Exemplaar van mijn publicatie bestellen?

Woensdag overhandig ik mijn boek over de lease-samenleving, The Lease Society: The End of Ownership aan EU-commissaris voor milieu Janez Potocnik. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar juditha.merkies-office[at]europarl.europa.eu. De publicatie wordt u dan kosteloos opgestuurd.

Bron afbeelding: SXC / iprole