Europees Parlement stemt in met associatieverdrag Centraal-Amerika

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, December 11 2012.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het eerste Europese biregionale associatieverdrag met Centraal-Amerika. Hierdoor worden bijvoorbeeld economische, wetenschappelijke en culturele samenwerkingsverbanden tussen deze twee gebieden stukken makkelijker. "Een grote stap! We hebben in de afgelopen jaren hard gewerkt met de verschillende Centraal-Amerikaanse landen om dit mogelijk te maken", zegt Emine Bozkurt, voorzitter van de delegatie die namens het Europees Parlement de onderhandelingen van nabij volgde.

Het associatieverdrag haalt handelsbarrières grotendeels weg en maakt investeringen voor bedrijven eenvoudiger, omdat er waarborgen voor bedrijven worden afgesproken. "Het is nadrukkelijk meer dan een pakket handelsovereenkomsten, want het heeft ook een stevige component die gericht is op ontwikkeling en politieke criteria. Een goede naleving van de mensenrechten is zelfs een een onmisbaar criterium voor dit verdrag. Als er niet wordt voldaan aan de gestelde criteria, zoals arbeidsomstandigheden in overeenstemming met de standaarden van de International Labour Organisation, kan het verdrag worden opgeschort."

"Het uiteindelijke doel is een verbetering van de leefomstandigheden van de inwoners van Centraal-Amerika. Met dit associatieverdrag komen we weer een stap dichterbij verwezenlijking van dat doel."