Opinie: Het is intensiveren of verhongeren

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, December 11 2012.

Er woedt een politieke en maatschappelijk discussie over de vraag of de intensieve landbouw nog wel bestaansrecht heeft in Nederland. Deze discussie wordt vooral gevoerd op basis van emotie in plaats van feiten. Ik meen dat Nederland zijn intensieve landbouw absoluut niet in de ban moet doen. De landbouw moet juist nog intensiever dan nu al het geval is. Het is het meest productieve en meest duurzame systeem dat er is. Het is bovendien onmisbaar om de groeiende wereldbevolking te voeden waarbij tegelijkertijd het milieu wordt gespaard.

De Nederlandse landbouwsector is oersterk. Nederland mag qua oppervlakte het 135ste land ter wereld zijn, nog net een plaatsje voor Guinee-Bissau, qua export van landbouwproducten staan we op de tweede plaats. Alleen de Verenigde Staten voeren meer agrarische producten uit. De agrarische sector is voor Nederland een belangrijk economische pijler. De agribusiness is goed voor 60% van ons handelsoverschot en 10% van ons bruto nationaal product. De landbouwsector in Nederland is zeer efficiënt, hoogproductief en innovatief. Een sector om trots op te zijn.

De komende decennia verdubbelt de vraag naar voedsel. De wereldbevolking groeit van 7 naar 9 miljard, vooral in Azië en Afrika. Tegelijkertijd vindt op deze continenten een toename van welvaart en verstedelijking plaats en een stijging van de vraag naar dierlijk eiwit. Dit heeft tot gevolg dat ruimte beperkter wordt en grondstoffen schaarser worden. In de toekomst zal meer met minder geproduceerd moeten worden. Nederland kan hier met zijn efficiënte, hoogproductieve en innovatieve landbouw een toonaangevende rol in spelen.

Naast een hoge productiviteit en efficiency is ook sprake van de minste input en laagste uitstoot per kilogram product. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft bijvoorbeeld berekend dat als we één hectare tarwe in West-Europa zouden omzetten in bos of water, in Oost-Europa drie hectare tarwe nodig is om dezelfde opbrengst te realiseren. En volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zou één Nederlandse zeug vervangen moeten worden door twee zeugen elders in de wereld om dezelfde varkensvleesopbrengst te realiseren. Een recente studie van de Britse University of Oxford toont zelfs aan dat boerderijen met een hoge voedselproductie mogelijk beter zijn voor het milieu dan biologische boerderijen. Deze voorbeelden en studies bevestigen mijn beeld dat we zorgvuldig moeten omgaan met de Nederlandse boer en tuinder.

Nederland doet echter precies het tegenovergestelde met de landbouwsector. Landbouwers worden door de overheid steeds meer beperkt in hun ambities om te ondernemen. Er worden zo veel beperkingen opgelegd dat het ondernemen bijzonder moeilijk gemaakt wordt. Zo bepaalt de overheid hoe groot een stal mag zijn, dat agrarische ondernemers een groot gedeelte van hun akker braak moeten laten liggen en dat boeren aan strengere regelgeving moeten voldoen op het gebied van dierenwelzijn dan wat Europa voorschrijft. De Nederlandse boeren worden het land uitgejaagd terwijl we voor elke boer die ons land verlaat twee of meer boeren elders in de wereld nodig hebben om dezelfde voedselproductie te realiseren.

Het wordt tijd dat de agrarische sector in Nederland weer op waarde wordt geschat. De overheid moet weer ten dienste staan van de agrarische ondernemers in plaats van terughoudend en beperkend zijn. We kunnen met de groei van de wereldbevolking en de toenemende vraag naar voedsel in ons achterhoofd terecht stellen dat juist nu het moment is voor de Nederlandse Agri & Food om kansen te pakken op het gebied van innovatie zoals het verder ontwikkelen van precisielandbouw of het verder uitwerken van ICT-toepassingen. Zodat we onze koppositie in de wereld verder kunnen verstevigen en uitbouwen.

Helma Lodders is landbouw- en pensioenwoordvoerder voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Landbouwers worden door de overheid steeds meer beperkt in hun ambities om te ondernemen. Voor elke boer die het land verlaat, zijn twee boeren elders nodig om dezelfde productie te halen.

Dit opiniestuk is vandaag verschenen in het FD