Servië niet klaar voor toetredingsonderhandelingen EU

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, December 12 2012.

Servië mag nog niet beginnen met de toetredingsonderhandelingen, zo luidt het oordeel van de ministers van Europese Zaken. Europarlementariër Marije Cornelissen onderschrijft die conclusie. Servië moet eerst de overeenkomst voor de dialoog met Kosovo volledig implementeren. Daarnaast vindt Cornelissen dat de Europese Unie de onderhandelingen met Servië niet mag openen zolang gewelddadige hooligangroepen de rechtsorde ondermijnen.

“Zolang de Servische overheid niet kan aantonen dat ze haar best doet de gewelddadige hooligangroepen onder controle te krijgen, is er geen sprake van een democratische rechtsorde”, stelt Cornelissen. “De Europese ministers moeten duidelijk stellen dat de aanpak van deze groepen een harde voorwaarde is voor het openen van de onderhandelingen.”

In Servië zijn nog steeds gewelddadige groepen actief. Deze hooligans zijn waarschijnlijk gelieerd aan het supportnetwerk van de uitgeleverde oorlogsmisdadiger Ratko Mladic.

Cornelissen verwacht dat ook de regeringsleiders tijdens de aanstaande eurotop besluiten om de onderhandelingen nu nog niet te openen. Waarschijnlijk zullen ze in juni 2013 beoordelen of er genoeg voortgang is geboekt. Cornelissen: “Om de politieke dialoog tussen Servië en Kosovo op gang te brengen, moeten beide partijen gemotiveerd zijn. Openen van de onderhandelingen met Servië over toetreding tot de Europese Unie voordat er resultaten zijn, zou die motivatie ondermijnen.”