Stop onnodig lang slepen met slachtvee

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, December 12 2012.

Stop onnodig lang slepen met slachtvee, vindt Europarlement

Dieren zouden hooguit 8 uur onderweg mogen zijn naar een slachterij. Daartoe riep een meerderheid van het Europees Parlement woensdag op.

"We moeten zeker in het geval van slachtvee uitdrukkelijk kijken naar verkorting van de tijd, omdat misstanden blijven aanhouden. Waarom duizenden kilometers rijden als je ook kunt slachten in de regio?", vindt Esther de Lange, het CDA-Europarlementslid dat namens de 271 christendemocraten in het Europarlement onderhandelde over dit onderwerp. Ze voegt eraan toe dat ook de vervoersomstandigheden belangrijk zijn voor het welzijn van dieren.

Varkens, koeien en ander vee blijkt te vaak erbarmelijk slecht te worden vervoerd naar slachterijen. De wagens rijden te lang, zijn te vol of bieden te weinig water. Sommige EU-landen controleren amper, zo blijkt uit Europees onderzoek.

Het slachtvervoer moet bovendien scherper gecontroleerd worden, vindt het parlement. "Een sluitend controle- en sanctieregime is essentieel om de rotte appels te ontdekken tussen de transporteurs die wèl geïnvesteerd hebben in betere wagens", zegt De Lange. Ze vindt dat het systeem van controles en sancties op dit moment in veel landen faalt. De Europese Commissie onderneemt nu veel te weinig actie om dit te verbeteren, aldus De Lange.

Bijna een miljoen Europeanen hadden een petitie ondertekend voor een reistijd van hooguit 8 uur voor slachtdieren. Een meerderheid van Europarlementsleden schaarde zich eerder al op initiatief van De Lange achter een verklaring met dezelfde strekking.

Zie Esther de Lange hierover spreken in het Europarlement (dinsdag): http://youtu.be/45cE3D6twq0