Spreektekst Esther de Lange voor diertransport

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, December 11 2012.

Dankuwel Voorzitter,

Voor de EVP is wetgeving over het transport van dieren in een ideale wereld gebaseerd op wetenschappelijke feiten: de juiste transportomstandigheden zijn dan vaak belangrijker voor het welzijn van een dier dan de transportduur.

Maar Voorzitter, we weten ook dat de wereld verre van ideaal is. Als je wetgeving maakt die gebaseerd is op transportomstandigheden, dan moet je wel een sluitend controle- en sanctieregime op orde hebben. Om de rotte appels eruit te halen en niet de bonafide collega´s te straffen die vaak grote bedragen geïnvesteerd hebben in betere wagens. En laat die controle nu juist de Achilleshiel van deze verordening zijn!

En zoals wel vaker wast de Commissie haar handen in onschuld en wijst zij erop dat de Lidstaten verantwoordelijk zijn voor de controle. Vervolgens leunt de Commissie achterover. Waarom beste Commissie constateert u wel dat de verschillen in controle tussen Lidstaten groot zijn maar voert u uw eigen FVO inspecties niet op? En waarom weet u wel wat de verschillen in boetes zijn als het gaat om goederentransport en besloot u bewust dit niet te onderzoeken bij dieren?

Zolang de uitvoering van deze wetgeving niet verbetert, zal - naar mijn mening terecht - de druk toenemen om het over een andere boeg te gooien, om toch weer te kijken naar de maximale transporttijd. Morgen stemmen we over het voorstel van rapporteur Wojciechowski namens de landbouwcommissie om voor slachtvee een maximum transportduur van 8 uur in te voeren. Het kan spannend worden. De laatste keer dat het EP dit voorstel op tafel legde, in 2004, waren we nog geen medewetgever. Nu wel. Verklaart dat misschien waarom de Commissie geen enkele legislatieve actie onderneemt op dit gebied? U kunt het dan immers niet meer op een akkoordje met de Raad gooien.

Laat iedereen morgen volgens zijn eigen geweten stemmen. Als mede-indiener van schriftelijke verklaring 49 van vorig jaar moge duidelijk zijn dat ik dit voorstel van harte zal ondersteunen en aanbeveel bij mijn collega's.

De video waarin Esther de Lange spreekt in de plenaire in Straatsburg over diertransport is hier terug te zien: http://youtu.be/45cE3D6twq0