Voortgang Horizon 2020 en het EIT

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, December 13 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Bekijk hier het filmpje.

Het Europees Parlement heeft op 28 november ingestemd met wetgeving die het makkelijker maakt voor Nederlandse universiteiten en bedrijven om mee te dingen naar fondsen uit het nieuwe Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020.

  • 1. 
    Het gaat hierbij om een Commissievoorstel van 80 miljard euro. Als medeonderhandelaar op dit dossier heb ik ingezet op de full-cost methode, waardoor de volledige kosten voor R&D activiteiten van industrie, universiteiten en MKBs vergoed kunnen worden in plaats van enkel aanspraak te maken op de flat rate van de Commissie. De ITRE Commissie heeft tevens ingestemd met een procentuele budgetverdeling van de diverse onderdelen van het programma.

Echter, op 10 oktober hebben de ministers voor Concurrentievermogen een deelakkoord bereikt waarin de full cost optie niet werd opgenomen in de Regels van Deelname. Ik zal dus in de komende maanden mij hard maken voor de full cost benaderingen tijdens onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement de komende maanden. Ik heb dit onderwerp op 4 december ook aangekaart bij de CDA-fractie in Den Haag.

  • 2. 
    Een ander voorbeeld waar ik mij heb ingezet is het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) dat onderwijs, onderzoek en innovatie met elkaar verbindt op Europese schaal. Het EIT-budget stijgt tot 3,3 procent van het totale Horizon 2020 budget. Dit gaat om stijging van 309 miljoen euro naar 2,9 miljard euro. Daarmee kan het uitgroeien uit tot dé EU-innovatiefabriek waar onderzoekers, studenten en entrepreneurs bijeen komen om innovatieve ideeën op de markt te krijgen. Nederland sluit hier goed aan met zijn topsectoren en doet al goed mee met de drie Technische Universiteiten. Maar het kan nóg beter.
  • 3. 
    Tot nu toe komen alléén de topcentra in aanmerking voor steun van het EIT. Op basis van mijn voorstel wordt het ook mogelijk beginnende centra en regio's in de EU te steunen met EIT- én structuurfondsen: de Regional Innovation Clusters (RICs). Het Europees Parlement heeft tevens een prioriteit aangegeven voor vijf nieuwe thema´s waarvoor vanaf 2014 nieuwe KICs zullen worden opgezet. Het gaat hierbij om Healthy Ageing, Food4future, Raw Materials en Bio-based economy, Added-value manufacturing en Urban mobility. De nieuwe thema´s bieden kansen, bijvoorbeeld voor een Nederlandse 'Biobased Economy Campus'. Maar ook voor watertechhub Wetsus in Leeuwarden, de Universiteit van Wageningen met Food Valley of Tilburg met Maintenance Valley.

Hoe nu verder?

Centraal in de voorstellen van het Europees Parlement staat het versterken van het EU concurentievermogen door méér samenwerking in Europa op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. In de komende maanden zal ik blijven inzetten op Europees vermogen om kennis om te zetten in concurrentiemacht. In het eerste kwartaal van 2013 gaat het Parlement in onderhandeling met de Raad om definitieve overeenstemming te bereiken over het Horizon 2020.

Begin 2013 organiseer ik op de Universiteit van Tilburg een nationale conferentie over de kansen van Nederland in voornoemde fondsen.

Voor meer informatie vindt u hier een link.