Europarlement: red de Europese staalindustrie

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, December 13 2012, 2:12.

De staalindustrie in de EU moet snel een reddende hand aangereikt krijgen, vind ik. Het parlement heeft vandaag de Europese Commissie opgeroepen met spoed een plan uit te tekenen voor herstructurering en het reduceren van kosten voor energie en grondstoffen. Het is van enorm belang om ook in Europa de staalindustrie actief en competitief te houden. Door niets te doen komen 360.000 banen en opbrengsten à 200 miljard euro per jaar op het spel te staan.

De Europese staalindustrie heeft het moeilijk. De vraag neemt af, grondstoffen en energie worden duurder en vanuit landen als China, India en Rusland wordt de concurrentie alsmaar groter. De productie wereldwijd groeide tussen 2003 en 2011 met 54 procent. China ging in diezelfde periode 208 procent meer produceren, Europa 8 procent minder. Ik wijs erop dat een level playing field ten aanzien van derde landen nodig is voor het behoud van concurrentiekracht van de staalindustrie. Vergeet ook niet dat verplaatsing van de staalproductie naar derde landen niet bijdraagt aan het behalen van de klimaatafspraken. Onze staalindustrie voldoet aan de hoogste eisen terwijl dat elders lang niet altijd het geval is.

De Nederlandse industrie is gebaat bij een Europese aanpak, vind ik. In een situatie waarin landen zelf individuele maatregelen nemen staat de sector in Nederland met 1-0 achter. Landen als Duitsland en België geven al jaren korting op de transportkosten van stroom. In afwachting van een oordeel van de Europese Commissie gaf Nederland sinds augustus een dergelijke korting.