Albanië: Pas bij democratische stap vooruit uitzicht op EU-lidmaatschap

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, December 13 2012.

Het Europees Parlement is eensgezind over het werk dat Albanië nog moet verrichten op gebied van de justitie, corruptiebestrijding en democratie alvorens verder te kunnen in het proces van toetreding tot de Europese Unie. Een groot aandachtspunt ligt volgens Europarlementariër Marije Cornelissen bij het huidige politieke klimaat. Nu de nationale verkiezingen in aantocht zijn, vechten de twee grote politieke partijen elkaar het parlement weer uit.

“De Albanese autoriteiten, regering en parlement, weten dat hun gebrek aan samenwerking één van de grootste zorgpunten is”, reageert Cornelissen. “Maar op een cruciaal moment, net voor de beslissing van de Europese regeringsleiders deze week, laten ze de voortgang weer uit hun vingers glippen. Drie wetsvoorstellen die horen tot prioriteiten om EU-kandidaatlidstaat te worden, zijn geblokkeerd in het parlement vanwege een machtsconflict over totaal iets anders.”

Albanië kent een hoog gepolariseerd politiek landschap. De nationale verkiezingen van 2009 liepen uit op een boycot, een hongerstaking en demonstraties waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vielen. Er ontstond een jarenlange politieke impasse die tot vorig jaar november duurde. Met het zicht op de verkiezingen in 2013 komt de politieke onrust weer terug. Alle Europese ogen zijn nu gericht op het verloop van de verkiezingen en de volwassenheid van de Albanese democratie.

Cornelissen concludeert dat het hoog tijd is dat de Albanese politiek het belang van haar bevolking voorop gaat stellen. “Vrije en eerlijke verkiezingen geven legitimiteit aan democratische instellingen en zijn nodig voor goed bestuur en voor het succesvol volgen van een Europese agenda.”

Video:

Klik hier om de video te bekijken.