Opvang van Syrische vluchtelingen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, December 13 2012, 11:27.

Het Europees Parlement debatteerde woensdagavond met Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid, over de te verwachten toename van het aantal Syrische vluchtelingen. Europarlementariërs Judith Sargentini wil van Ashton weten hoe de EU toegang tot het asielsysteem garandeert en of de Europese Commissie overweegt om de richtlijn voor tijdelijke bescherming te activeren.

“Vluchtelingen moeten in staat gesteld worden om asiel aan te vragen in Europa en niet koste wat kost buiten de deur gehouden worden”, stelt Sargentini. “Om destabilisering van de regio te voorkomen moet Ashton serieus overwegen om de Syrische vluchtelingen tijdelijk een beschermde status geven en toe te laten in Europa. Het EU-mechanisme voor tijdelijke bescherming is juist voor dit soort noodsituaties in het leven geroepen.”

Volgens Sargentini is de EU te terughoudend met het bieden van bescherming aan de Syriërs die de burgeroorlog ontvluchten. Het sluiten van de grens bij de rivier Evros in Griekenland, met de hulp van Frontex, dwingt een groot aantal vluchtelingen om met bootjes de veel gevaarlijkere route via de Middellandse Zee te kiezen om Europees grondgebied te bereiken. De komende winter zal de situatie van de Syrische vluchtelingen nog nijpender maken.

Sargentini: “Het aantal Syriërs dat op de vlucht is voor het oorlogsgeweld blijft toenemen. De omringende landen, zoals Turkije, Jordanië en Libanon kunnen de vluchtelingenstroom niet aan. Ashton moet de EG-lidstaten bewegen tot solidariteit, met de vluchtelingen, de buurlanden, maar ook met Griekenland, waar de meeste vluchtelingen zich melden. Europa kan het vluchtelingenprobleem niet oplossen met financiële hulp alleen.”

Video:

Klik hier om de video te bekijken.