Uitspraak EU-Hof tegenslag voor afschaffen verhuiscircus Straatsburg

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, December 13 2012.
Uitspraak EU-Hof tegenslag voor afschaffen verhuiscircus Straatsburg
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Hof van Justitie oordeelde donderdag dat de beslissing van het Europees Parlement om elf keer per jaar in Straatsburg te vergaderen in plaats van twaalf keer, niet rechtsgeldig is. GroenLinks betreurt de uitspraak en benadrukt dat het Europarlement nu de regeringsleiders onder druk moet zetten om een einde te maken aan het verhuiscircus. De eerste mogelijkheid hiervoor is het rapport dat het Europarlement gaat opstellen over de zetelkwestie.

“De maandelijkse verhuizing naar Straatsburg is een verspilling van geld, tijd en slecht voor het milieu”, reageert Europarlementariër Judith Sargentini.

“Helaas heeft Frankrijk nu via het Europees Hof van Justitie voorkomen dat we het aantal vergaderingen in Straatsburg verminderen. De enige manier om uit deze impasse te komen is als de regeringsleiders het verdrag wijzingen. Wij hebben zowel Balkenende als Rutte daar al vaak toe opgeroepen, maar die weigeren vooralsnog een einde te maken aan dit idiote gereis.”

Het Europees Parlement komt volgend jaar met een rapport over de zetelkwestie. Voor het eerst is er een meerderheid van de Europarlementariërs tegen de maandelijkse vergadering in Straatsburg. In oktober stemde het Europarlement over de begroting van de Europese Unie, waarin het met een overweldigende meerderheid opriep om het verhuiscircus naar Straatsburg af te schaffen.

In de media

Sargentini reageerde op BNR Nieuwsradio op de uitspraak van het Hof. Het item is online terug te luisteren.