Snel duidelijkheid over nut peutermelk

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, December 17 2012.

Een onderzoek moet gaan uitwijzen of peutermelk nut heeft. Het Europees Parlement heeft daarover een akkoord bereikt met de EU-landen. CDA-Europarlementslid Esther de Lange onderhandelde hierover namens de Europese Volkspartij, waartoe het CDA behoort.

Het akkoord wordt morgen goedgekeurd in de commissie voedselveiligheid van het Europarlement. Het draagt de Europese Commissie op om snel het nut en de noodzaak van peutermelk te bestuderen.

Peutermelk is bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 36 maanden. "Deze kinderen kunnen over het algemeen gewoon normale voeding verdragen, eventueel met aanvullende voeding", zegt Esther de Lange. "Waar het om gaat is of deze producten echt beter zijn dan gewone melk, zoals de producenten claimen, of dat de vanillesmaak juist een ongezonde voorkeur voor zoet bevordert? Indien peutermelk geen aantoonbare toegevoegde waarde heeft mag het niet erkend worden als speciale voeding of babyvoeding." Hierover zal de Commissie nu dus onderzoek moeten gaan doen, op basis van wetenschappelijk advies van het Europese Voedselveiligheidsagentschap.

Op initiatief van De Lange komen er ook strenge regels voor afslankdiëten die de dagelijkse voeding vervangen. Daarnaast worden de regels voor glutenvrije voeding verduidelijkt.

Na de plenaire stemming in het Europarlement in juni begonnen onderhandelingen tussen het parlement en de EU-landen. Na drie zogenoemde triloogvergaderingen werd op 14 november het akkoord bereikt. Na de stemming van morgen in de ENVI-commissie zal de Raad van ministers dit op 20 december goedkeuren. Nadat het Europees Parlement het akkoord op zijn beurt formeel heeft goedgekeurd, zullen de nieuwe regels na een overgangsperiode van drie jaar van toepassing zijn.