Regio's krijgen meer te zeggen over EU-miljarden - Main contents
Regio´s en gemeenten krijgen grotere invloed op de tientallen miljarden euro's in de Europese Structuur- en Investeringsfondsen voor de periode 2014-2020. Dit heb ik voor elkaar gekregen in onderhandelingen met de EU-landen en de Europese Commissie. In de nacht van dinsdag op woensdag is een eerste deelakkoord bereikt.
Regio's en lokale autoriteiten krijgen meer inspraak bij het opstellen van de partnerschapsovereenkomsten tussen Nederland en de Europese Commissie in 2014-2020.
In deze crisistijd kiezen landen ervoor de EU gelden in te zetten om gaten in de begroting te dichten. Daarom heeft het Europees Parlement ingezet op een gedragscode, waardoor een renationalisatie van het Regionaal Beleid in de Europese Unie wordt voorkomen.
Er is nog een pluspunt: ook bedrijven krijgen vanaf nu een belangrijkere rol in de realisering van projecten. Door publiek-private samenwerking boeken we betere resultaten voor groei en banen.
Daarnaast gaat de EU meer garanties verstrekken. Op deze manier halen we banken over de streep om slimme en innovatieve projecten te steunen. Dit vind ik een goed idee! Een juiste aanpak in tijden van bezuinigingen, juist nu in veel landen de banken zeer terughoudend zijn, is dit noodzakelijk.
Door het deelakkoord voor de Europese Structuur- en Investeringsfondsen kan er meer bereikt worden met minder geld. Ondanks alle bezuinigingen blijft het budget van ruim 300 miljard voor komende 7 jaar ruim voldoende om de doelstellingen voor 2020 te behalen.
Links: