Voorkomen dat jongeren beginnen met roken

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, December 19 2012.

Vanochtend presenteerde de Europese Commissie de nieuwe Europese tabaksregels. Esther de Lange (CDA) wil in het wetgevingsproces in de eerste plaats opkomen voor de belangen van jongeren: "De rode draad moet zijn het voorkomen dat nieuwe groepen beginnen met roken. Jongeren behoren tot de meest kwetsbare groep. Ik denk dat hier nog veel winst is te behalen en dat we met deze nieuwe regels het beginnen met roken kunnen ontmoedigen. Daarnaast moet er meer gewezen worden op het gevaar van meeroken. De Commissie stelt wat mij betreft terecht de vraag of er wel smaakstoffen in de sigaretten moeten zitten die het makkelijker en aantrekkelijker maken om te beginnen. Daarnaast zijn ook de modieuze of kinderlijke pakjes sigaretten me een doorn in het oog. Dus ik ben blij dat de Commissie ook hier naar kijkt."

Bovendien stelt de Europese Commissie voor om de gezondheidswaarschuwingen die nu al op pakjes staan te vergroten, zodat deze ten minste 75% van het pakje beslaan.

De Lange is lid van de volksgezondheidscommissie in het Europees Parlement die dit controversiële dossier zal behandelen: "De belangen en de aandacht voor dit dossier zijn enorm groot. In het Europees Parlement zullen dit heel beladen besprekingen worden en de onderhandelingen met de Europese lidstaten zullen ook pittig worden." Het Europees Parlement en de Raad van ministers moeten op basis van dit Commissievoorstel de nieuwe Europese wet uiteindelijk vaststellen. De tabaksindustrie loopt al jaren warm voor dit dossier, en de diverse consumenten- en patiëntenorganisaties staan ook klaar om ervoor te zorgen dat de regels zoveel mogelijk aangescherpt worden.