Jongeren zwaarder bestraffen als ze meerdere overtredingen tegelijk begaan - Main contents
Bron: nu.nl/Lise Witteman
DEN HAAG - De VVD wil dat jongeren die meerdere overtredingen tegelijk begaan, net als volwassenen zwaarder worden berecht.
Daarnaast verlangt de partij dat het Openbaar Ministerie (OM) hogere straffen eist bij geweld tegen hulpverleners door minderjarigen.
Dat zal VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg donderdag aankaarten tijdens een debat in de Tweede Kamer over jeugdcriminaliteit, zo zegt ze tegen NU.nl.
Volgens Van der Burg is het vreemd dat jongeren niet net als volwassenen een extra hoge straf krijgen als zij meerdere straffeiten tegelijk hebben begaan.
"Als een 14-jarige op een scooter door rood licht gaat en vervolgens een voetganger aanrijdt, zijn dat drie overtredingen. In plaats van alleen voor de zwaarste overtreding te straffen, moet die strafmaat nog met een derde worden verhoogd", vindt Van der Burg.
Haren
De VVD'er wijst ook op het feest in Haren dat uit de hand liep, waarbij niet alleen winkelruiten en auto's beschadigd raakten, maar ook politieagenten met stenen werden bekogeld.
Van der Burg: "Als je misdaden en misdrijven stapelt, mag je ook een stapeling van straffen verwachten. Zeker jongeren moeten leren waar de grens ligt."
In het regeerakkoord met de PvdA ziet Van der Burg ruimte voor het aanpassen van de regels: "Daar staat immers dat de rechter ruimere mogelijkheden krijgt om een passende straf voor dit soort situaties op te leggen."
Hulpverleners
Verder wil de VVD dat de jeugd ook harder wordt aangepakt als het gaat om geweld tegen hulpverleners.
Momenteel kan het OM al een drie keer zo hoge straf eisen voor overtredingen tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere gezagsdragers, maar uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat dit lang niet altijd wordt gedaan.
"Ik vind dat, ook met de feestdagen in aantocht, hulpverleners er op moeten kunnen rekenen dat er alles aan wordt gedaan om hen te beschermen", aldus Van der Burg.
"Ook lijkt het me een uitstekend nieuwjaarsvoornemen voor het OM om hiermee aan de slag te gaan. Zeker de jeugd moet een kans gegeven worden verder te gaan op het rechte pad, in plaats van op het criminele pad."
Het OM heeft inmiddels ook zelf een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de strafeisen.
Filmen
Minister Opstelten van Justitie schreef eerder al aan de Kamer "groot belang te hechten aan hogere straffen tegen hulpverleners". Deze week kondigde hij daarbij aan dat verdachten van geweld tegen hulpverleners tot de snelrechtzitting onmiddellijk achter de tralies moeten worden gezet.
Stichting Hulp voor Hulpverleners liet woensdag via het NOS radio 1-journaal weten dat mensen tijdens de jaarwisseling met hun mobiele telefoon foto's en filmpjes moeten maken als ze getuige zijn van geweld tegen hulpverleners, maar alleen als het voor henzelf veilig genoeg is.
Volgens voorzitter Rick Franx neemt de pakkans toe als de politie beelden van de "hufters'' heeft. Mensen kunnen volgens hem de foto's en filmpjes naar de politie sturen of naar de website van de stichting, die er dan voor zorgt dat de beelden bij de politie terechtkomen.