Gesproken column: mijn politiek

Source: V.A. (Vera) Bergkamp i, published on Saturday, July 28 2012.

Gesproken column bij Zocieteit - 27 juli 2012, Keizersgrachtkerk Amsterdam

Geachte leden van De zóciëteit,

Zoals u wellicht weet, ga ik in september naar de Tweede Kamer. De tijd is voor mij gekomen om mij breder maatschappelijk in te zetten voor de partij die het dichtst bij mijn hart ligt en dat is voor mij D66.

Mijn motivatie is eigenlijk simpel en hetzelfde als toen ik voorzitter werd van het COC: de wereld wat beter maken. Niet vanaf de zijlijn roepen, maar actief een bijdrage leveren.

Ik ben er trots op dat we als COC de afgelopen jaren veel bereikt hebben. Het feit dat jongeren vanaf uiterlijk volgend jaar voorlichting moeten krijgen over seksualiteit en seksuele diversiteit is daarvan, voor mij persoonlijk, de grootste overwinning. Want acceptatie van een ander en zelfacceptatie begint bij de basis, opvoeding en zeker ook onderwijs.

Toch zijn we er nog niet, zo lang er zoveel lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders zijn die niet zichtbaar zichzelf durven te zijn, is er nog werk aan de winkel. De cijfers qua geweld nemen toe. Mensen gaan weer de kast in. Op straat en ook in het verzorgingstehuis. En docenten kunnen nog steeds ontslagen worden omdat ze homo doen.

Ik weet pas na de verkiezingen, na 12 september dus, wat mijn portefeuille gaat worden. Maar wat deze ook zal zijn, ik zal mij altijd blijven inzetten voor de persoonlijke vrijheid van mensen. Ons grootste goed.

Straks fulltime de politiek in. Waarom D66? D66 is voor mij de juiste partij, omdat het geen dogma’s kent. Het is een partij die pragmatisch zoekt naar de beste oplossing, met een gezond evenwicht tussen zakelijkheid en de menselijke maat. Elke partij, zegt voor homorechten te strijden, maar D66 neemt daadwerkelijk het initiatief. Met resultaat. Zo name D66 in de jaren 90 het initiatief om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor homo’s en lesbo’s.

Ik vind D66 ook een oprechte partij en dat wordt niet altijd gezien of gewaardeerd. Het land is 2 jaar gegijzeld door een gedoogconstructie. Vervolgens is ook op initiatief van D66 een Lente akkoord gesloten. Waarvan de meeste partijen onder druk van de verkiezingen dit akkoord al snel verlieten, D66 niet. Want afspraak is afspraak. Daar hou ik van.

D66 durft moeilijke dossiers: zoals hypotheekaftrek,verhoging AOW leeftijd en aanpak kosten zorg te bespreken en ook aan te pakken. Zodat niet de rekening wordt gepresenteerd aan toekomstige generaties.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten te plaatsen. D66 vindt niet altijd de directe aansluiting met de samenleving qua taal en vorm. Daar moeten we echt op letten. Ook maak ik me zorgen over het effect van de versoepeling van het ontslagrecht voor ouderen op de arbeidsmarkt. En staat bij mij de vraag centraal hoe we er voor kunnen zorg, ondanks de enorme benodigde bezuinigingen op zorgen, dat mensen die de zorg echt nodig hebben deze ook krijgen. Daar wil ik echt goed naar gaan kijken.

Waarom is het voor mij nu een goed moment om de politiek in te gaan? Ik vind dat Nederland de laatste jaren als gidsland aan kracht heeft ingeboet. Nederland hoort een land te zijn waar inwoners trots zijn op het gevoerde beleid en op de voorbeeldfunctie die het in de wereld heeft.

Nederland is altijd een progressief land geweest, als het bijvoorbeeld ging om openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht, euthanasie en ontwikkelingssamenwerking. Nederland liep voor en wees andere landen de weg door haar voorsprong. Dat lijkt de laatste jaren op de achtergrond te zijn geraakt.

Als gevolg van een conservatief bewind en het leggen van de nadruk op verschillen tussen burgers, op wat ons verdeeld in plaats van wat ons bindt, is Nederland het oog voor de kracht van verschillen tussen mensen kwijt geraakt en is onze positie in Europa en daarbuiten aangetast. Met alle sociale en economische gevolgen van dien.

Juist in deze tijd van bezuinigingen, waar het risico van verdere polarisatie in de samenleving tastbaar aanwezig is, wil ik me vanuit het sociaal liberale gedachtegoed van D66 inzetten om van Nederland weer een gidsland te maken.

Mijn D66 is een partij van en voor velen. Net zoals mijn Nederland een plek is waar een ieder zich thuis en veilig voelt en zichzelf kan zijn. Daar ga ik me hard voor maken!

Vera Bergkamp

Kandidaat Tweede Kamer, plaats 5, D66