Culturele en Kunstzinnige vorming moet blijven bestaan

Source: V.A. (Vera) Bergkamp i, published on Friday, December 14 2012, 14:30.

Het eindexamenvak Culturele en Kunstzinnige vorming (CKV) moet blijven bestaan. Dat zei Vera Bergkamp donderdag in het radio 1-programma BNN Today. Ze dient daarom maandag aanstaande een motie in tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur.

'Onderwijs gaat niet alleen om rekenen en taal. Het gaat ook om het ontwikkelen van creativiteit, verbeeldingskracht en zelf nadenken. Juist het kunst- en cultuuronderwijs levert daar een bijdrage aan. In de afgelopen tien jaar ckv-onderwijs hebben we een enorme kennis opgebouwd, er is veel geinvesteerd door scholen. Het is zonde om dat nu weg te gooien.'

Het plan ligt er om ckv vanaf het schooljaar 2014-2015 af te schaffen. In plaats van CKV als examenvak moet een 'algemene wettelijke opdracht voor culturele vorming' worden ingevoerd. Het wetsvoorstel daarvoor is nog door oud-ministers Van Bijsterveldt (OCW) en Verhagen (EL&I) ingediend. De wet is nog niet definitief, in het voorjaar van 2013 wordt de laatste versie naar de Tweede Kamer gestuurd.

BNN Today is iedere avond tussen 20:30 en 22:00 uur te horen po radio 1. Het hele gesprek met Vera Bergkamp is terug te luisteren via radio1.nl/bnntoday Het gesprek was rond 21:50 uur in de uitzending.