Grondstoffenrapport EU opent weg voor grondstoffenrotonde

Source: S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, published on Friday, January 28 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is blij dat de EU zuiniger om wil gaan met grondstoffen. Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie heeft gepresenteerd. Van Veldhoven vindt dat dit de weg opent voor een grondstoffenrotonde in Nederland.

Europa moet zuiniger omgaan met water, brandstoffen en mineralen. Hergebruik en minder verspilling door consumenten en bedrijven staan centraal. Van Veldhoven: "Dit sluit perfect aan op om van Nederland een grondstoffenrotonde te maken. Een ideaal knooppunt in Europa om hoogwaardig afval in te zamelen."

Van Veldhoven: "Door onze grote havens zijn we logistiek interessant. Daarbij hebben we al de kennis en kunde in huis om afval effectief om te zetten in nieuwe bruikbare grondstoffen. We hebben al de ambitie om de gasrotonde van Europa te worden, daar kan best nog een grondstoffenrotonde bij."

Afval bestaat volgens de sociaal-liberaal vrijwel niet. "Je vuilniszak is eigenlijk een tas vol grondstoffen, energie en mest, maar dan allemaal door elkaar. Dat kun je scheiden en hergebruiken. Goed voor de economische bedrijvigheid, goed voor het milieu."

"En wat te denken van mobiele telefoons: daar zitten dure, zeldzame materialen in. Die materialen kun je prima gebruiken in je nieuwe mobiel, maar dan moet de oude wel uit elkaar gehaald worden. Nu gebeurt dat soms nog onder dubieuze omstandigheden in ontwikkelingslanden. Terwijl een modern bedrijf in de Rotterdamse haven dit voor heel Europa op een veilige manier kan doen. Nu gebruiken we slechts één op de veertig mobieltjes in Europa. Dat moet beter kunnen.”