Gaat opruier Project-X Hoorn vrijuit?

Source: K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, published on Thursday, December 20 2012.

Vanochtend berichtte de NOS dat de Gemeente Hoorn haar pogingen staakt om kosten te verhalen op de jongen die opriep tot het dunnetjes overdoen van Project-X Haren, maar dan in Hoorn. Het gaat om zo’n 30.000,- euro aan politie-inzet om eventuele rellen en ordeverstoring te beteugelen.

Ik vind dat schade altijd zoveel mogelijk op de veroorzaker moet worden verhaald en niet door de belastingbetalers moet worden opgehoest. Of de maatregelen die Hoorn trof redelijk waren gezien de ernst van de oproep, en in hoeverre de jongen die de oproep deed dat moet worden aangerekend, is een zaak van de rechter. Maar dan moet die zaak wel voorkomen. De vraag is dus of de Gemeente Hoorn terecht de zaak gestaakt heeft omdat, zoals ze zelf zegt, er een gat in de wetgeving zit.

Of dat, zoals het ministerie zou hebben gezegd, de wet voldoet en de gemeente gewoon met feiten naar de rechter kan om haar zaak te laten beoordelen.

Om opheldering te krijgen heb ik hierover onderstaande vragen gesteld aan Minister Opstelten:

Vragen van het lid Dijkhoff (VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de gemeente Hoorn de kosten die zijn gemaakt na een oproep tot een Project-X feest niet kan verhalen op de oproeper

  • 1. 
    Bent u bekend met het NOS-bericht ‘Opruier Project X Hoorn gaat vrijuit’?
  • 2. 
    Is de minister het met de VVD-fractie eens dat schade altijd zoveel mogelijk op de dader moet worden verhaald?
  • 3. 
    Klopt het dat de gemeente Hoorn juridisch advies heeft ingewonnen en dat daaruit volgde dat de gemeente kansloos zou zijn in een schadevergoedingsprocedure?
  • 4. 
    Klopt het dat de gemeente Hoorn dit advies heeft voorgelegd aan het ministerie van Veiligheid en Justitie?
  • 5. 
    Heeft het ministerie in reactie daarop inderdaad aan de gemeente Hoorn gemeld dat het de rechtszaak toch beter kan doorzetten teneinde duidelijkheid te verkrijgen omtrent het verhalen van schade in dit soort gevallen?
  • 6. 
    Welke lacune in de wet, waarop het verschil in inzicht tussen de juridisch adviseurs en het ministerie berust, betreft het precies?
  • 7. 
    Is de minister bereid om de correspondentie met de gemeente Hoorn door te geleiden naar de Kamer, inclusief het juridische advies en de weging daarvan door het ministerie?
  • 8. 
    Is de minister het met de VVD-fractie eens dat het verhalen van de schade in dit soort gevallen vergemakkelijkt dient te worden en dat dit een afschrikwekkend effect kan hebben voor toekomstige mogelijk opruiende oproepen?