85 dagen verder, waar staan we?

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Thursday, December 13 2012, 12:21.

Na de verkiezingen zijn we een paar weken verder. Van alle hectiek, via het regeerakkoord (de inkomensafhankelijke zorgpremie is geschiedenis), lijkt het er nu op dat de dagelijkse normale gang van zaken hervat in het Kamergebouw. Gelukkig maar, want je wilt je focussen op het politieke werk om Nederland sterker te maken. Kortom, van hectiek naar inhoud.

Nieuwe portefeuille

Medio november werd de nieuwe portefeuille-indeling bekend. Voor mij een verrassing. Geen: Ruimtelijke ordening, binnenvaart, zeevaart, havens, waterinfrastructuur, luchthavens en luchtvaart meer, maar een welkom aan: Milieu en Klimaat. Andere koek dus. Ik moet toegeven even een weekend nodig gehad te hebben om er aan te wennen. De onderwerpen waren tot dan vaag voor me. Bij klimaat dacht ik vooral aan zonnige vliegvakanties. (een opmerking waar GroenLinks hard om lacht). Bij milieu dacht ik als eerste aan mijn groene, grijze en blauwe kliko en natuurlijk de maandelijkse energierekening.

Milieu is breed

Na een korte inventarisatie blijkt echter dat milieu een heerlijke brede politieke portefeuille is. Er zit veel werk in. Je kunt je op tal van andere beleidsterreinen met onderwerpen bemoeien. Inhoudelijk betreft het o.a. afvalverwerking, asbest, chemie, industrie, veiligheid, duurzaamheid, milieueffecten van vervoer, geluid, fijnstof, de verpakkende (levensmiddelen-) sector, het statiegeld, biobrandstoffen en dergelijke.

Klimaat

Vanuit klimaat was de recente conferentie in Doha interessant. Via kranten en twitter heb ik het gevolgd. Natuurlijk met wetenschappelijke rapporten en soms politieke drama-verhalen over de opwarmende aarde. Mijn insteek: Met een no-nonsense blik ernaar kijken. Beseffend dat iedere euro belastinggeld dat we uitgeven aan klimaatbeleid eerst verdiend moeten worden.

Dagelijks ontdek ik dagelijks nieuwe invalshoeken. Hoe kunnen we een win-win voor elkaar krijgen? Milieu en klimaat laten samengaan met economie en werkgelegenheid? Daar zal de kern van onze VVD-boodschap liggen. Ik zit dus in het proces van meningsvorming. Uitzoeken wat relevant is. Ik voer daarom veel gesprekken. En kennis opdoen via werkbezoeken.

Contact Gelderse achterban

Deze eerste weken stonden ook in het teken van contact met de achterban. Zo reed ik naar Harderwijk. Daar was een algemene ledenvergadering. Eerder was ik bij de VVD Gelderland in Westervoort. Op bezoek in Putten voor uitleg over het regeerakkoord. Ik was te gast bij de VVD in Arnhem en deze week bij de leden van de VVD in Nijmegen. Sprekend over de ervaringen in de eerste 85 dagen als kamerlid. Het werd gewaardeerd. En binnenort mijn afscheid van de Gelderse Staten.

Vooruitblik

Er is veel te doen. De dagen tot kerst zijn vrij druk, daarom wens ik u alvast fijne kerstdagen en een spetterend 2013!