Weeklog Dennis de Jong: het recht op rust

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, December 23 2012.

Deze week in het nieuws: steeds meer winkels zijn beide Kerstdagen open. Dat is nu eenmaal wat de consument wil. Nu zullen er best mensen zijn die de hele week door willen kunnen winkelen, maar ik hoor nog veel meer mensen klagen over ‘wat ze allemaal moeten’. Ons basisrecht op rust komt steeds meer in de knel. Rust om te denken. Rust om te overwegen. Rust om nieuwe plannen te maken. Voor veel mensen is Kerst al druk genoeg, ook zonder open winkels. En voor veel kleine winkeliers is die rustperiode een basisbehoefte. Daarom is een rustige Kerst belangrijker dan een Kerst met last-minute topaanbiedingen op de meubelboulevard of waar dan ook.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

De mens is meer dan een consument. Dat zingen we eigenlijk altijd aan het slot van de SP-congressen. Die boodschap is springlevend. Een mens is in staat goed te doen, lief te hebben. Geef een mens de tijd en de ruimte en onze samenleving komt er beter uit te zien. Jaag mensen tegen elkaar op, ga uit van het uitbuiten van ieders ‘eigen verantwoordelijkheid’, laat ondertussen de armen stikken en de samenleving wordt steeds onmenselijker.

Daarom ben ik blij dat de SP erkent dat iedereen recht op rust heeft. Daarom waren we tegen verruiming van de winkeltijdenwet. Daarom respecteren we het als partij dat ook actieve leden rondom de Kerstdagen even rust willen. Creativiteit bloeit niet in een rusteloze omgeving. En al helemaal niet in grote winkelcentra waar onmiddellijke behoeftenbevrediging voorop staat.

Kerstmis is voor mij zo’n rustpunt: in de kerk alles weer eens goed op een rij zetten en daarnaast met ouders en vrienden een paar dagen wijden aan elkaar. Dat lijkt improductief, maar wat leer ik er ieder jaar veel van. Het team van de eurofractie was er al bang voor: na het kerstreces zit ik vast weer boordevol nieuwe ideeën en initiatieven. Dat krijg je, als je even rust neemt. Ik wens iedereen dan ook een hele rustige Kerst toe.