Vier werkbezoeken voor de prijs van een - Main contents
Als energiewoordvoerder van de SP liggen aan de Amsterdamse Australiëhavenweg de thema’s voor een werkbezoek voor het oprapen. De rioolslibvergistingsinstallatie van Waternet produceert nu al 10 miljoen kuub biogas per jaar, die aan de overkant van de straat op het terrein van het Afval Energie Bedrijf van Amsterdam met een installatie van BioGast wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Daarna wordt het gas deels gebruikt voor de aandrijving van een aantal gasturbines van AEB en -sinds 9 december- ook voor het tankstation van OrangeGas op een steenworp afstand, waar onder meer de Amsterdamse vuilniswagens na het lossen van hun afval de tank komen vullen. Waarmee de circel rond is. Ik bezocht vanmiddag in één klap vier bedrijven, twee publiek en twee privaat, die verder kijken dan hun neus lang is.
behalve de (afnemende) emissies uit de schoorsteen produceren de afvalcentrales ook steeds meer elektriciteit, stoom, warmwater en een aantal grondstoffen.
De rioolzuiveringsinstallatie aan de Australiëweg heeft een capaciteit van ongeveer 1,1 miljoen vervuilingseenheden en is daarmee samen met die in de Harnaschpolder in Delft de grootste van Nederland. Pal ernaast ligt het Afval Energie Bedrijf, dat samen met de AVR (Rijnmond) de grootste vuilverbrander is. Dat vuil wordt -na wat kinderziektes- voor 30% benut tbv de opwekking van elektriciteit en warmte. Het rendement gaat binnenkort omhoog naar 40% als het stoomnet van AEB gereed is.
Het aardige is dat de vergister van de zuiveringsinstallatie van Waternet kan profiteren van de warmte van AEB, waardoor de opbrengst aan Groen Gas stijgt. Het groen gas wordt vervolgens aan de overkant van de straat weer gebruikt voor een aantal gasturbines t.b.v. stroomproductie en iets verderop voor het tankstation van OrangeGas. Het is een goed voorbeeld van synergie op bedrijventerreinen, te vergelijken met Huntsman/Vopak in de Rijnmond, waar ik in augustus 2012 op bezoek was.