Weeklog Dennis de Jong: Weer €30.000 teruggestort, wie volgt?

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, January 6 2013.

Per maand krijgt iedere Europarlementariër €4.299 op zijn rekening gestort voor algemene uitgaven. Daarvan kun je bijvoorbeeld kantoorapparatuur kopen of de reis- en verblijfskosten van gastsprekers betalen. Verantwoording van de uitgaven is echter niet nodig. Op 25 januari ga ik in de begrotingscontrolecommissie opnieuw proberen dit aan te pakken. Iedere belastingcent moet verantwoord worden.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Sinds mijn installatie in het EP houd ik precies bij wat we als eurofractie uitgeven. Bij de SP is dat natuurlijk ook normaal. De afdelingen hebben hun jaarrekeningen, net als de fractie in de Tweede Kamer en het partijbureau. Het gekke is dat dit binnen het EP niet gebruikelijk is. Toen ik het eerste jaar met bonnetjes en al naar de administratie ging, keken ze me raar aan: meneer, daar doen we niets mee, want we mogen niet de boeken controleren, tenzij er aanwijzingen zijn voor grootschalige fraude.

Ieder jaar blijk ik minimaal €30.000 over te houden van de algemene vergoeding. En dat terwijl de eurofractie heus de nodige bijeenkomsten met sprekers uit het buitenland organiseert. Ook beschikt het hele team over de noodzakelijke kantoorartikelen. Daarom vraag ik me af hoe andere Europarlementariërs er wel in slagen de vergoeding op te maken. Of steken ze de overbodige gelden gewoon in eigen zak?

Ik denk dat we de vergoeding makkelijk kunnen halveren, maar op zijn minst moeten de bestedingen transparant worden. Op 25 januari moet het hoofd van het EP-Secretariaat verantwoording afleggen. Ik ga hem hier eens flink over doorzagen, want transparantie is wel het minste wat de burger van het EP mag eisen.