CDA wil zwarte lijst dubieuze artsen EU

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, January 7 2013.

Artsen tegen wie een werkverbod is uitgevaardigd, moeten niet langer over de grens kunnen werken. Zodra een strafzaak begint tegen een arts, moeten alle EU-landen worden gewaarschuwd. CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft daarover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Aanleiding zijn berichten dat de aangeklaagde neuroloog Ernst Jansen aan de slag is gegaan in Duitsland. Tegen de man loopt in Nederland een strafzaak wegens een reeks medische missers.

"We moeten patiënten beschermen tegen kwakzalvers en beunhazen in de medische sector", zegt Esther de Lange. "Het gaat hier vaak om leven of dood."

Artsen kunnen nu veelal makkelijk een baan aannemen in een ander land. De autoriteiten moeten daar zelf navraag doen naar eventuele veroordelingen en schorsingen. De Europese Commissie heeft eind 2011 voorgesteld dat EU-landen elkaar informeren over eventuele maatregelen.

De Lange vindt dat niet ver genoeg gaan. Veroordeelde en geschorste artsen moeten niet langer kunnen werken over de grens. Een werkverbod voor dubieuze artsen moet automatisch in de hele EU gelden. Ze wil dat een schorsing of veroordeling automatisch gaat gelden in alle 27 EU-landen. Als tussenmaatregel moeten landen ekaar al informeren als een strafzaak tegen een arts is begonnen.

De Lange heeft haar vragen aan de Europese Commissie gesteld samen met haar Duitse collega's Peter Liese en Thomas Ulmer.