Handen schudden op kazerne

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, January 9 2013, 2:05.

De enorme bezuinigingen op Defensie noch de kritiek op het zogenaamd elitaire feestje van de gemeente Den Haag waren voor de commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens enige aanleiding om zijn eigen nieuwjaarsreceptie af te blazen. Verstandig, want het is altijd een bijeenkomst waar militairen uit tal van disciplines, politici, diplomaten en mensen uit het bedrijfsleven elkaar de hand kunnen schudden. Leijtens, die door zijn functie ook gouverneur der residentie is, ontving zijn gasten dus weer hartelijk in de Prinses Julianakazerne in Den Haag. Ook de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, Europarlementariër Hans van Baalen, CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwamen de gouverneur en elkaar de beste wensen doorgeven voor het nieuwe jaar.

De gouverneur, verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in de hofstad, begroette er onder anderen zijn baas, de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp , stalmeester van de Koningin Bert Wassenaar en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten . Het was een mooie verzameling van uniformen op de kazerne. Zo was daar de hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag , die zorg draagt voor joodse geestelijke verzorging bij de strijdkrachten, maar ook de commandant van het Leger des Heils Hans van Vliet , alsmede de bestuursvoorzitter van de Politieacademie Ad van Baal .

Gouverneur Leijtens was afgelopen kerst naar onze militairen van de politietrainingsgroep in Kunduz te Afghanistan geweest, waar hij was getroffen door het enthousiasme waarmee de politietrainers daar te werk gaan en door de vooruitgang die lijkt geboekt. Dat was goed om te horen voor de honorair-consul van Afghanistan in ons land, Ikea-manager Ehsan Turabaz .

De burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema , was nogal eenzaam het nieuwe jaar ingegaan, door de crisis in zijn gemeentebestuur die eind vorig jaar uitbrak om de aanleg van een fietstunnel, die te duur uitviel. UWV-topman Bruno Bruins is deze week aangesteld als informateur voor een nieuw college van wethouders. „Tot 15 januari hebben de opgestapte wethouders nog bevoegdheden. Daarna ben ik alleenheerser, als er nog geen nieuw college is”, lachte Hoekema.