Bescherm persoonsgegevens tegen de Patriot Act

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, January 10 2013, 11:14.
Bescherm persoonsgegevens tegen de Patriot Act
Bron: GroenLinks Europa

Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten mogen niet meer stofzuigeren in de Europese cloud. De doorgifte van persoonlijke gegevens van Europeanen aan buitenlandse overheden moet aan strikte regels worden gebonden. Dat voorstel doet Jan Albrecht, de rapporteur van het Europees Parlement voor de nieuwe verordening over gegevensbescherming. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met het amendement van haar groene fractiegenoot.

"Albrecht toont meer moed dan de Europese Commissie", vindt Sargentini. "Onder druk van Washington schrapte de Commissie vorig jaar de bescherming van Europeanen tegen de Amerikaanse Patriot Act uit haar ontwerpverordening. Albrechts voorstel herstelt deze omissie. Ik hoop dat het brede steun krijgt in het Europarlement. De Amerikaanse regering legt zich er vast niet bij neer, maar moet gaan luisteren naar de Europese bezwaren tegen haar datagraaizucht. Al is het alleen maar omdat Amerikaanse bedrijven als Google en Amazon tegen een boete op zullen lopen als zij zich niet aan de Europese privacyregels houden."

Anders dan in Europa gelden de grondwettelijke waarborgen voor de privacy in de Verenigde Staten alleen voor eigen burgers en ingezetenen. De Patriot Act machtigt de Amerikaanse overheid om onbeperkt persoonsgegevens van Europeanen te verzamelen en te analyseren, zelfs wanneer deze data zich op Europese bodem bevinden. Zo lijkt ook het Elektronisch Patiëntendossier in Nederland niet veilig voor de datahonger van de VS, omdat het systeem gebouwd wordt door een Amerikaans bedrijf dat onderworpen is aan de Patriot Act.

Het voorstel van Jan Albrecht legt de doorgifte van Europese persoonsgegevens aan banden. Doorgifte aan de buitenlandse overheden is alleen toegestaan als deze is gebaseerd op een rechtshulpverdrag met Europese regeringen of als een toezichthouder gegevensbescherming er toestemming voor geeft. De toezichthouder toetst het verzoek om doorgifte aan Europese wetten en grondrechten.

Het rapport van Albrecht wordt morgen gepresenteerd aan de justitiecommissie van het Europarlement. Tegelijk presenteert zijn collega Dimitrios Droutsas voorstellen voor de bescherming van persoonsgegevens die door Europese justitie- en politiediensten worden verzameld. Daaraan moeten eveneens strengere eisen worden gesteld, vindt Droutsas. Als rapporteur van de justitiecommissie voor de cloud steunt Sargentini deze inzet: "Ook Europese overheden doen aan datagraaien. Dat ondermijnt het vertrouwen van burgers in clouddiensten. Zonder goede privacybescherming zal de Europese cloud, waar eurocommissaris Neelie Kroes zich sterk voor maakt, niet van de grond komen."