Antwoord EC: Giftige stoffen in speelgoed

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Friday, January 11 2013.

Esther de Lange heeft aan de Europese Commissie de volgende schriftelijke vraag gesteld over de hoeveelheid aan kankerverwekkende en schadelijke stoffen die ondanks de strengere EU normen nog steeds in kinderspeelgoed zijn verwerkt. Vorig jaar heeft De Lange een column geschreven voor BNR genaamd ´Gif door de Schoorsteen´, over de gevaren van giftige stoffen in kinderspeelgoed en het belang van strengere Europese normen en controles op dit gebied.

Met de richtlijn 2009/48/EG betreffende de veiligheid van speelgoed wordt er toegezien door de Europese Commissie op de veiligheid van speelgoed voor kinderen in Europa. Ondanks de vastgestelde Europese normen waaraan het speelgoed moet voldoen blijven er zorgen bestaan over de hoeveelheid aan kankerverwekkende en gevaarlijke stoffen als endocrine disrupters die in speelgoed voorkomen, ook het gebruik van verkeerde meetobjecten voor het vaststellen van de Europese normen is zorgelijk.

  • Kan de Commissie vertellen hoe de normen zijn vastgesteld in de richtlijn en welk meetobject daarvoor is genomen?
  • Waarom worden endocrine disruptors, stoffen die een ongezonde invloed hebben op onze hormoonhuishouding en vruchtbaarheid niet genoemd in de speelgoedrichtlijn, ondanks dat deze stoffen wel verboden zijn in voeding, cosmetica en speelgoed dat bedoeld is om in de mond te doen?
  • Wat voor onderzoek is er door de Commissie naar deze gevaarlijke stoffen in kinderspeelgoed gedaan? En is de Commissie van mening dat er meer en uitgebreid onderzoek nodig is naar deze gevaarlijke stoffen in speelgoed?

4 Wat gaat de Commissie concreet ondernemen om kinderen extra te beschermen tegen speelgoed dat kankerverwekkende stoffen en endorcine disruptors bevat?

Update Giftige stoffen in kinderspeelgoed

Antwoord van de Europese Commissie op gestelde vragen van Esther de Lange over gevaarlijke stoffen in kinderspeelgoed op 15 november 2012.

Richtlijn 2009/48/EG betreffende de veiligheid van speelgoed is in zijn soort een van de strengste wetgevingsteksten ter wereld. De richtlijn stelt eisen inzake chemische stoffen vast op basis van de aanbevelingen van verschillende wetenschappelijke instanties (bijvoorbeeld het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico's) en onderzoeken.

De richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed bevat geen specifieke voorschriften voor hormoonontregelaars omwille van de relatief beperkte kennis die beschikbaar was op het tijdstip van de goedkeuring van de richtlijn, tenzij de stoffen als kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de voortplanting (CMR-stoffen) zijn ingedeeld. Deze laatste soort van hormoonontregelaars valt reeds onder de chemische eisen van de richtlijn.

Sinds de aanneming van de richtlijn is de wetenschappelijke informatie toegenomen en de Commissie werkt aan de vaststelling van de risico's van deze stoffen en de te volgen regelgevende benaderingen. Voorts buigt de werkgroep voor chemische stoffen in speelgoed zich momenteel over een prioriteitenlijst van CMR-stoffen en hormoonontregelaars waarvan het gebruik in speelgoed zou kunnen worden beperkt door een wijziging van Richtlijn 2009/48/EG overeenkomstig de procedure van artikel 46.

Chemicals in Toys: A general methodology for assessment of chemical safety of toys with a focus on elements - RIVM http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/320003001.pdf

http://ec.europa.eu/environment/endocrine/documents/studies_en.htm