Masterclass energie TU Delft: dagje inspiratie tanken - Main contents
Samen met een aantal collega-energiewoordvoerders in de Tweede Kamer volgde ik vandaag de masterclass energie van de Technische Universiteit Delft: een buitenkansje om in korte tijd bijgepraat te worden over een breed scala aan ontwikkelingen op energiegebied.
Na een welkom door Hester Bijl, hoogleraar duurzame energie en voorzitter Delft Energy Initiative werd de eerste inleiding verzorgd door Mart van der Meijden, innovatiemanager bij landelijk netbeheerder TenneT en sinds kort bijzonder hoogleraar Large scale sustainable power en Laurens de Vries, specialist Europese elektriciteitsmarkten aan de faculteit Techniek, bestuur en management.
Van der Meijden ging met name in op de noodzakelijke investeringen om het beleidsdoel 80-95% CO2-reductie in 2050 te realiseren. Europa heeft een grote regionale diversiteit aan duurzame energiebronnen. Veel zon in het zuiden, wind aan de kusten en op zee, met name in Noord-Europa. Biomassa in Oost-Europa. Geothermie met name in Zuid-Europa. En waterkracht in scandinavië, de Alpen en de Pyreneeën. Duurzame bronnen zijn vaak complementair. ’s zomers schijnt de zon meer en waait het minder, ’s winters omgekeerd. Het ligt dan voor de hand om Zuid- en Noord-Europa te verbinden om die seizoenseffecten te neutraliseren. Dat geldt ook voor andere duurzame bronnen. Conclusie is dan ook dat voor een groei van het aandeel duurzame energie het (lange afstand) transportnet van elektriciteit sterk uitgebouwd moet worden.