Europese Commissie kan door met vrouwenquota in top bedrijfsleven

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, January 15 2013, 19:29.

Eurocommissaris Viviane Reading (Grondrechten) kan haar wetgevend voorstel om in 2020 voor minstens veertig procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven te zorgen aanhouden. GroenLinks en de Europese Groenen drongen hier, onder andere met een Europawijde campagne, al langer op aan. Een poging van de Tweede Kamer om een gele kaart te trekken tegen deze voorstellen is mislukt omdat de meeste parlementen dit niet steunden.

“Het aantal vrouwen in de top is met minder dan veertien procent dramatisch laag en de vooruitgang gaat tergend langzaam. Dat is in strijd met het Europese grondrecht van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Er is geen enkele reden om de Europese Commissie af te remmen in haar doel voor meer vrouwen in de top en dat vinden de meeste nationale parlementen gelukkig ook”, reageert Europarlementariër Marije Cornelissen.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat Nederland akkoord moet gaan met de Europese plannen voor een betere balans tussen mannen en vrouwen aan de top. “Uit onderzoek blijkt keer op keer dat teams die zowel uit mannen als uit vrouwen bestaan het beste presteren. Maar ondanks de goede bedoelingen en vrijwillige afspraken van de afgelopen jaren blijft meer evenwicht in de top van onze bedrijven en semipublieke instellingen ver weg.”