Geef werknemers Europese scholingsrechten voor reorganisaties

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, January 15 2013, 13:13.

GroenLinks steunt de oproep van het Europees Parlement om werknemers meer rechten te geven wanneer bedrijven reorganiseren. Het Europarlement vraagt de Europese Commissie om met wetgeving te komen die ervoor zorgt dat werkgevers betere kansen hebben als er collectieve ontslagen dreigen in hun sector of bedrijf.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen: “Uitgebreide scholingsrechten voor werknemers en een kwalitatief re-integratiebeleid moeten de standaard worden in Europa. De EU stuurt terecht aan op concurrerende bedrijven die zich aanpassen aan de uitdagingen van onze tijd. Maar dan moet de EU ook werknemers de rechten geven om die veranderingen met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.”

Langetermijnstrategie reorganisaties

Het Europees Parlement vraagt nu om regels voor bedrijven en overheden om een langetermijnstrategie op te stellen om met reorganisaties om te gaan. Werkgevers en werknemers kunnen daarover afspraken vastleggen in cao's. Maar ook als dat niet gebeurt, zou een Europese richtlijn minimumrechten voor werknemers moeten garanderen.

"De re-integratie van werknemers moet niet pas beginnen op het moment dat ze worden ontslagen. Gedurende hun loopbaan moeten zij de kans krijgen om zich bij te scholen zodat ze beter van werk naar werk kunnen stromen. Dat moet je niet als een kostenpost zien. Langdurige werkloosheid is veel schadelijker”, stelt Cornelissen.

De Europese Commissie moet nu reageren op het verzoek van het Europees Parlement en kan dan samen met sociale partners een voorstel doen.