Europese solidariteit onmisbaar bij aanpak jeugdwerkloosheid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, January 16 2013, 16:12.

Het Europees Parlement doet een dringend beroep op de Europese ministers om het leer-werkgarantieplan voor jongeren uit te voeren. De Groenen in het Europees Parlement namen het initiatief voor dit plan dat iedere jongere het recht geeft op werk, onderwijs of een leerwerktraject na vier maanden werkloosheid. Europarlementariër Marije Cornelissen wil ook helderheid van de Europese Commissie en de EU-landen over de financiering van het plan. Zij vreest dat het plan zonder extra middelen en solidariteit tussen de lidstaten slechts een loze belofte aan werkloze jongeren wordt.

“Als we niet bereid zijn de landen waar meer dan de helft van de jongeren werkloos is, zoals Spanje en Griekenland, financiële ruimte te geven om de jongeren weer aan werk of een opleiding te helpen, is het jeugdgarantieplan een wassen neus”, stelt Cornelissen. “Ik wil daarom van de Europese Commissie weten hoe ze landen waarvan de financiële duimschroeven zijn aangedraaid, gaat helpen om het jeugdgarantieplan in te voeren. En aan de EU-landen vraag ik om eerlijk te zijn over de gevolgen voor jongeren als ze blijven inzetten op het snijden in de sociale fondsen van de EU-begroting.”

Bijna een kwart van de Europese jongeren is op dit moment werkloos. Cornelissen benadrukt dat dit een structureel probleem dreigt te worden omdat deze jongeren op langere termijn de aansluiting met de arbeidsmarkt dreigen te verliezen. Jeugdwerkloosheid vergroot de kans op werkloosheid op latere leeftijd en op permanente sociale uitsluiting.

De Groenen in het Europees Parlement namen al in 2010 het initiatief voor dit jeugdgarantieplan en kreeg de steun van het Europees Parlement en de Europese Commissie. In februari spreken de Europese ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich uit over het voorstel voor een jeugdgarantieplan.