Steun voor Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomst EU - Irak

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Thursday, January 17 2013.
Steun voor Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomst EU - Irak
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg ingestemd met de Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomst (PSO) tussen de EU en Irak. Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, spreekt haar zorgen uit over de situatie in het land: "De precaire mensenrechtensituatie in Irak is een belangrijke reden om de banden met Irak te versterken. Hierdoor kan de EU het land beter aanspreken op haar mensenrechtenbeleid. De Iraakse bevolking heeft behoefte aan een duurzaam democratiseringsproces met aandacht voor mensenrechten en het versterken van de rechtstaat. Het is van belang voor de stabiliteit in het land en de regio dat de EU dit proces in Irak ondersteunt."

Terwijl de PSO wordt ondertekend, is de mensenrechtensituatie in Irak nog steeds zeer zorgwekkend. De Iraakse grondwet biedt op papier waarborgen voor fundamentele vrijheden en mensenrechten, maar de spanningen tussen religieuze en etnische groepen in de samenleving lopen alsmaar op. Zo werd begin dit jaar een 54-jarige Assyrische vrouw vermoord wegens haar religieuze achtergrond. Ook de Iraaks-Turkmeense gemeenschap wordt geconfronteerd met ontvoeringen en moorden. De politiediensten beschermen deze gemeenschappen totaal niet. De EU zal door de PSO meer druk moeten uitoefenen op de Iraakse regering om de mensenrechten van alle bevolkingsgroepen en minderheden gelijk te beschermen en te verbeteren.

De PSO is de opvolger van de reeds bestaande Handels- en Samenwerkingsovereenkomst en vormt het eerste rechtskader voor Europese betrekkingen met Irak. Er wordt onder andere in vastgesteld dat er een politieke dialoog zal plaatsvinden tussen de regio's. Ook worden er handels- en investeringsregels vastgelegd die in lijn zijn met de eisen van de Wereldhandelsorganisatie.

Photo: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=659903