Europees Parlement plaatst pesten op de agenda

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, January 17 2013.

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg een verklaring aangenomen om pesten op de Europese agenda te zetten. De nadruk ligt bij de verklaring met name op het voorkomen van pesten.

Esther de Lange heeft de verklaring ook ondertekend: "Ik ben het er zeer mee eens dat er ook Europese aandacht komt voor dit probleem. In Nederland hebben we de afgelopen maanden een paar tragische voorbeelden gezien van de gevolgen van pesten, met tieners die zelfmoord plegen omdat ze gepest werden. In andere Europese landen is dat helaas niet anders. De aanpak in die landen is echter vaak wel anders. Ik denk dat we voor wat betreft de aanpak van pesten heel goed van elkaar zouden kunnen leren. In sommige van die landen is er ook specifieke regelgeving tegen pesten; dat is zeker een interessante optie."

Een schriftelijke verklaring is een politiek middel, waarmee het Europees Parlement belangrijke onderwerpen op de Europese agenda kan zetten, op voorwaarde dat een meerderheid van het parlement zich achter de oproep schaart. Hiermee wordt de Europese Commissie verplicht te kijken naar wat voor actie hierop ondernomen kan en moet worden voor de hele EU. Dat de verklaring door een ruime meerderheid van de leden van het Europees Parlement is getekend, geeft aan dat het probleem van pesten in veel landen speelt.

Vindt hier de link naar de verklaring zoals vandaag aangenomen.