EVP kritisch op regering Cyprus

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Wednesday, January 16 2013, 2:36.

Deze week keken we in het Europees Parlement terug op het Cypriotisch voorzitterschap van de Europese Raad van Ministers. Ondanks een aantal kleine succesjes van het Cypriotisch voorzitterschap op het Europese toneel is de situatie thuis in Cyprus nog steeds erg zorgelijk.

Elk half jaar wordt de Europese Raad van Ministers voorgezeten door een andere lidstaat. Deze lidstaat zit de vergaderingen van de ministers voor en voert de onderhandelingen met het Europees Parlement over Europese wetgeving. Voor Cyprus was het de eerste keer als roulerend voorzitter van de Europese Raad. Ondanks de beperkte grootte en beperkte ervaring is er op een aantal thema's voortgang geboekt. Na 30 jaar is er eindelijk een Europees Patent, dat is belangrijk voor innovaties en daarmee een bron van werkgelegenheid. Ook werd er een overeenkomst over het budget van 2013 bereikt, waardoor toegezegde betalingen aan concrete investeringen en projecten in Europa toch uitgevoerd kunnen worden. Ook dat draagt bij aan groei en werkgelegenheid.

Op Europees niveau is voortgang geboekt, maar thuis in Cyprus geeft de socialistische regering (met zelfs communistische trekken) het slechte voorbeeld. De regering bleek namelijk niet in staat de crisis in eigen land te beheersen. Er wordt verzuimd noodzakelijke maatregelen te nemen voor een duurzaam begrotingsbeleid, voor structurele hervormingen om de concurrentiekracht te verstreken en voor de aanpak van foute praktijken zoals het witwassen van gelegd. Daardoor kwam de bankencrisis extra hard aan en helaas betalen de Cypriotische burgers daarvoor de prijs.

Cyprus onderhandelt al sinds juni over een reddingsplan met het Europese noodfonds ESM en met het Internationaal Monetair Fonds. Een snel akkoord over Europese steun kan stabiliteit brengen, maar dat vereist een geloofwaardig plan om het Cypriotische huis weer op orde te krijgen. Ik vrees dat deze regering dat niet kan bieden en dat er na de verkiezingen een nieuwe regering nodig is om de Cypriotische burgers nieuw perspectief te bieden.

Ook verschenen er een aantal artikelen in de internationale pers:

Irish Times Cyprus president says small state in economic crisis can lead EU well

Cyprus Mail Christofias feels the heat in Strasbourg Kypros.com (onvertaald)