Europarlement wil socialer Europees economisch bestuur

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, January 24 2013, 13:19.

De Europese Unie en de EU-landen moeten de koers van hun economisch beleid verleggen van een fixatie op bezuinigen naar sociale hervormingen. Tot tevredenheid van Europarlementariër Marije Cornelissen roept de commissie Sociale Zaken van het Europarlement de regeringsleiders en de Europese Commissie daartoe op.

“Het gebrek aan aandacht voor de sociale gevolgen van het Europese economische beleid heeft de steun voor hervormingen doen afbrokkelen in veel landen”, zegt Cornelissen. “Als de regeringsleiders in maart over hun economische koers besluiten, zullen ze echt een andere richting op moeten.”

Een meerderheid steunde twee belangrijke voorstellen van Cornelissen om de sociale kant van het Europees economische bestuur te versterken:

  • Maak ruimhartig gebruik van de flexibiliteit die de Europese begrotingsregels bieden om de negatieve effecten van de bezuinigingen op de economie te stoppen. “Daarmee komt er ruimte voor economisch herstel en kan de aandacht volledig uitgaan naar het creëren van banen en de aanpak van de dramatische sociale gevolgen van de crisis", aldus Cornelissen.
  • Pak niet langer alleen een gebrek aan concurrentiekracht aan, maar ook te grote inkomensongelijkheid en te lage arbeidsparticipatie. Deze indicatoren zouden moeten worden opgenomen bij de Europese aanpak van macro-economische onevenwichtigheden.

Hervormingen zijn in veel Europese landen nog steeds nodig om de eurozone te versterken, reageert Cornelissen. “Maar de hervormingen die de liberale en christendemocratische leiders de afgelopen jaren hebben ingezet, hebben geen oog voor mensen. We moeten niet alleen naar de concurrentiekracht van landen kijken, maar ook naar de kansen van iedereen om te participeren en naar hoe hervormingen ongelijkheid binnen landen kunnen verkleinen.”

Begin februari spreekt het hele Europarlement zich uit over het rapport van de commissie Sociale Zaken.