OS: werk aan de winkel - Main contents
Foto PvdA
'Nederland was een van de vier engelen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en nu niet meer. Wat is er gebeurd?' Met deze vraag kwam Bill Gates naar Den Haag. Ik mocht aanschuiven bij zijn gesprek met Diederik Samsom. Het antwoord op die vraag is even eenvoudig als ontluisterend. De steun van de Nederlandse bevolking voor solidariteit in de wereld is, ook door de PvdA, als een vast gegeven aangenomen, maar bleek geen vast gegeven meer te zijn. Werk aan de winkel om die steun terug te winnen. Gates kondigde aan ons daarbij te willen helpen.
Solidariteit bestaat er zeker nog in de Nederlandse samenleving. Veel mensen starten particuliere initiatieven en doneren ruimhartig aan maatschappelijke organisaties. Maar algemene, ongeclausuleerde steun voor ontwikkelingssamenwerking bleek er de afgelopen jaren niet (meer) te zijn.
Gates zegde ons toe het positieve verhaal van OS, daar waar het werkt, te willen uitdragen in Nederland. Hij voert campagne in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, om aan te tonen dat OS zin heeft en om overheden over te halen 0,7% van hun BNP aan OS te geven. Het VK streeft inmiddels naar 0,7% OS-uitgaven van het BNP in 2015.
Bill Gates, die de rijkste man op aarde werd met Microsoft, is de grootste filantroop ter wereld. Zijn stichting, waar zijn eigen geld, dat van zijn vader en Warren Buffet in zit, steunde in 2011 voor ruim 3 miljard dollar projecten in ontwikkelingslanden. Als hij een land was, zou hij daarmee in de top 10 van landen die het meest aan ODA uitgeven staan. Naast zijn eigen projecten is Gates een actief lobbyist voor ontwikkelingssamenwerking. Hij gelooft in de aanpak van een aantal mondiale gezondheids- en ontwikkelingsproblemen op een is een bijna bedrijfsmatige wijze. Wat is het probleem, hoe kun je het oplossen en hoeveel geld heb je daar dan voor nodig.
We spraken ook over het klimaatprobleem. Gates was zeer bezorgd, dat de klimaatmiddelen te veel zouden drukken op de beschikbare budgetten voor ontwikkelingssamenwerking. Hier kwam de nerd en techneut in Gates naar boven. Hij wil graag onderzoek naar nieuwe energievormen financieren. De beste oplossing voor het klimaatprobleem is in zijn ogen een alternatief voor de vormen van fossiele en andere energie, die we nu kennen.
Zijn nieuwste campagne is er één voor de uitbanning van polio in de wereld. Er bestaat een goed werkend vaccin en dus zou het mogelijk moeten zijn polio uit te bannen. 17% van het mondiale budget voor de uitbanning van polio komt van zijn stichting. Gates reist deze week nog door naar Davos waar hij zijn pleidooi voor OS en voor de uitbanning van polio zal uitdragen. De Bill & Melinda Gates Foundation is ook zeer actief op het terrein van het terugdringen van HIV/aids, tuberculose en malaria.
Een ding is zeker: de Bill & Melinda Gates Foundation zal Nederland niet meer links laten liggen. Nederland een engel noemen, vind ik nogal overtrokken. Maar het zou mooi zijn als we met wat support van deze oorspronkelijke filantroop weer meer steun voor en geloof in ontwikkelingssamenwerking zouden krijgen.