Onderzoek naar gezondheidsschade door flessen

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, January 28 2013.

Flessen, noten en andere artikelen kunnen stoffen bevatten die de menselijke hormonen ontregelen. Dat kan schadelijk zijn voor de voortplanting, spijsvertering, groei en de hartfunctie. Extra kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby's, kinderen en tieners.

Europarlementslid Esther de Lange (CDA) eist meer onderzoek en zonodig een verbod. Deze week kreeg ze steun van de parlementscommissie Gezondheid, vertelde ze zaterdag tegen BNR Gezond van presentatrice Harmke Pijpers (fragment: http://bit.ly/SYosQW).

Een voorbeeld van een riskante stof is Bisphenol A in plastic drinkflessen, maar de stoffen komen ook in de natuur voor zoals in sojaplanten of bepaalde noten.

Het onderzoek moet tevens focussen op de langdurige blootstelling van mensen aan lage concentraties van deze stoffen en naar de effecten in combinatie met andere chemische stoffen.

Esther de Lange: "Er zijn recente studies waaruit blijkt dat deze stoffen voor steeds meer problemen zorgen bij mensen. Daarom vraagt het Europees Parlement nu om toepassing van het voorzorgsbeginsel. Dat houdt in dat bij gerezen twijfel over de veiligheid van deze stoffen op basis van wetenschappelijk onderzoek, ze niet gebruikt moeten worden. We vragen de Europese Commissie om voor 2015 de bestaande regels te herzien."

Hormoonontregelende stoffen zijn al verboden in voeding, cosmetica en speelgoed zoals spenen. Over de testmethoden van deze stoffen in speelgoed stelde Esther de Lange kortgeleden vragen aan de Europese Commissie: "Ik wilde weten of de testmethoden die gebruikt worden wel geschikt zijn om deze stoffen te beoordelen. De Commissie heeft me toegezegd dat ze werken aan een update van de lijst met gevaarlijke stoffen die niet meer in speelgoed terecht mogen komen."